Lazarević Gavrilović: Mnogobrojni problemi boračke populacije u Palama

08.02.2022. 19:23
0
IZVOR: Katera

Boračka organizacija opštine Pale u susret Sretenju, Danu državnosti Republike Srpske, priprema organizaciju Dana borca Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Predsjedništva BO Pale Jasna Lazarević Gavrilović u razgovoru za portal Katera kaže da je ovo prvi put da Dan borca obilježava na način da su njegovi domaćini paljanski borci.

Međutim, problemi boračkih kategorija u Palama su mnogobrojni, i sadašnje rukovodstvo Boračke organizacije opštine Pale nastojaće u narednom periodu da krene u postepeno rješavanje tih problema.

- Na evidenciji Biroa za nezaposlena lica mnogo je demobilisanih boraca, djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske i drugih boračkih kategorija. Borci su nam vrlo često na rubu egzistencije, bolesni i marginalizovani - kaže Lazarević Gavrilović.

Slika

Centralni spomenik na Trgu Republike Srpske na Palama

Ona ističe da će se aktuelno rukovodstvo Boračke organizacije Pale potruditi da u narednom periodu borcima vrati onaj ugled koji su zaslužili svojim ratnim zaslugama u minulom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Ne treba zaboraviti da se upravo na Palama "rodila" Republike Srpska i da je učešće naših boraca u njenom stvaranju igralo ključnu ulogu. Zbog svega toga, glas boraca se mora čuti i slušati - kaže Jasna.

Dodaje da će vlasti u Republici Srpskoj morati uložiti značajnije napore da se nagomilani problemi boračke populacije i svih boračkih kategorija počnu napokon rješavati.

- U tom smislu, Boračka organizacija opštine Pale će voditi dijalog sa svim relevantnim instancama kako bi se što prije pronašla konkretna rješenja. Prije svega, tu se misli na borački dodatak za sve borce, ali i pravo prioriteta na zapošljavanje, liječenje i druge privilegije, koje svaka država mora obezbijediti svojim stvaraocima - dodaje Lazarević Gavrilović. 

Prema njenim riječima, prema posljednjim podacima sa evidencije Biroa za nezaposlena lica u opštini Pale ima 650 demobilisanih boraca i 59 djece poginulih boraca.

Međutim, kako Lazarević Gavrilović ističe, prema evidenciji BO Pale taj broj je znatno veći.

Dan borca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u Palama će biti obilježen četvorodnevnim programom u saradnji sa Kulturnim centrom "Pale".

Program će početi polaganjem vijenaca na Centralni spomenik poginulim i umrlim borcima VRS na Trgu Republike Srpske u Palama, a biće završen svečanim programom u sali Kulturnog centra.

Više o programu na linku ovdje.

 
 
Komentari 0
Povezane vijesti
U Palama večeras promocija filma i spomenice "Osamdeset godina ćutanja" U Palama večeras promocija filma i spomenice "Osamdeset godina ćutanja"
U Palama sutra počinje manifestacija posvećena žrtavama ustaških zločina U Palama sutra počinje manifestacija posvećena žrtavama ustaških zločina
Program obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Palama Program obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Palama
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    12h 20m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    8h 52m
    4
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    11h 36m
    0
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    7h 14m
    0
  • Danas Markovdan
    16h 2m
    0