Лазић: Реализоване бројне активности помоћи становништву

23.08.2023. 17:25
0
ИЗВОР: srna.rs

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Рајко Лазић рекао је данас да је ова хуманитарна организација у протеклих осам мјесеци реализовала многе активности и пројекте помоћи с циљем подршке становништву угроженом у земљотресима и поплавама, а реализовани су и бројни пројекти подршке социјално угроженом становништву Српске.

Лазић је истакао да су активности и пројекте реализовали уз подршку институција Републике Српске, као и Међународног комитета Црвеног крста, Међународне организације за миграције, Црвеног крста Швајцарске, Црвеног крста Италије, турског Црвеног полумјесеца, Свјетске здравствене организације и других партнерских организација и институција.

- Од јануара до августа, посредством 64 општинске и градске организације реализовали смо низ значајних активности и пројеката. Спровели смо бројне хуманитарне акције, такмичења, радионице и кампове - рекао је Лазић на конференцији за новинаре на Палама.

Према његовим ријечима, реализоване су акције за помоћ угроженом народу Турске и Сирије коју је Црвени крст Републике Српске допремио у виду 20 шлепера и 430 тона различите помоћи, а чију је донацију обезбиједила Влада и предсједник Српске.

- Урадили смо и пројекат `Зимска помоћ-новчани трансфери за социјално угрожено становништво у БиХ` у вриједности од 92.550 КМ и тиме смо осигурали помоћ за 345 домаћинстава, затим помоћ социјално угроженим на мигрантској рути гдје је породицама подијељено 133 пећи - рекао је Лазић.

Он је истакао да су урадили и пројекат "ДРЕФ" за помоћ угроженом становништву чија је имовина страдала у природним катастрофама и несрећама, додајући да су урађени и многи други пројекти у области подршке социјално угроженом становништву Републике Српске.

- Реализована је помоћ у раду јавних кухиња Црвеног крста у вриједности од 60.000 КМ које свакодневно спремају оброке за више од 1.210 корисника широм Српске. Дистрибуирали смо 421.625 килограма брашна за 15.000 корисника у Републици Српској, те пружили помоћ у области здравства - презицирао је Лазић.

Када је ријеч о добровољном давању крви, Лазић је истакао да су у протеклих шест мјесеци организовали 77 акција добљовоњног давања ове драгоцјене течности.

- У бази података Црвеног крста Републике Српске евидентирано је 22.397 добровољних давалаца крви. У првих шест мјесеци организовано је 77 акција добровољног давања крви на којима је прикупљено 3.691 доза крви - рекао је Лазић.

Он је истакао да ће Црвени крст Републике Српске до краја године реализовати још активности и пројеката.

Лазић је рекао и да су организована општинска, градска и регионална такмичења екипа прве помоћи уз реалистички приказ повреда, стања и обољења, два кампа и то за подмадак и омладину гдје је 40 основаца са подручја Републике Српске имало прилику да са инструкторима прођу различите програмске активности, те добровољно давање крви.

Коментари 0
Повезане вијести
Лазић: Обиљежавање Недјеље Црвеног крста низом активности Лазић: Обиљежавање Недјеље Црвеног крста низом активности
У ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи одржана радионица дисеминације о покрету Црвеног крста У ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи одржана радионица дисеминације о покрету Црве...
Акција добровољног даривања крви у петак у Фочи Акција добровољног даривања крви у петак у Фочи
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    18h 13m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 57m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    11h 42m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    8h 41m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    8h 47m
    0