Lazić: Realizovane brojne aktivnosti pomoći stanovništvu

23.08.2023. 17:25
0
IZVOR: srna.rs

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić rekao je danas da je ova humanitarna organizacija u proteklih osam mjeseci realizovala mnoge aktivnosti i projekte pomoći s ciljem podrške stanovništvu ugroženom u zemljotresima i poplavama, a realizovani su i brojni projekti podrške socijalno ugroženom stanovništvu Srpske.

Lazić je istakao da su aktivnosti i projekte realizovali uz podršku institucija Republike Srpske, kao i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne organizacije za migracije, Crvenog krsta Švajcarske, Crvenog krsta Italije, turskog Crvenog polumjeseca, Svjetske zdravstvene organizacije i drugih partnerskih organizacija i institucija.

- Od januara do avgusta, posredstvom 64 opštinske i gradske organizacije realizovali smo niz značajnih aktivnosti i projekata. Sproveli smo brojne humanitarne akcije, takmičenja, radionice i kampove - rekao je Lazić na konferenciji za novinare na Palama.

Prema njegovim riječima, realizovane su akcije za pomoć ugroženom narodu Turske i Sirije koju je Crveni krst Republike Srpske dopremio u vidu 20 šlepera i 430 tona različite pomoći, a čiju je donaciju obezbijedila Vlada i predsjednik Srpske.

- Uradili smo i projekat `Zimska pomoć-novčani transferi za socijalno ugroženo stanovništvo u BiH` u vrijednosti od 92.550 KM i time smo osigurali pomoć za 345 domaćinstava, zatim pomoć socijalno ugroženim na migrantskoj ruti gdje je porodicama podijeljeno 133 peći - rekao je Lazić.

On je istakao da su uradili i projekat "DREF" za pomoć ugroženom stanovništvu čija je imovina stradala u prirodnim katastrofama i nesrećama, dodajući da su urađeni i mnogi drugi projekti u oblasti podrške socijalno ugroženom stanovništvu Republike Srpske.

- Realizovana je pomoć u radu javnih kuhinja Crvenog krsta u vrijednosti od 60.000 KM koje svakodnevno spremaju obroke za više od 1.210 korisnika širom Srpske. Distribuirali smo 421.625 kilograma brašna za 15.000 korisnika u Republici Srpskoj, te pružili pomoć u oblasti zdravstva - prezicirao je Lazić.

Kada je riječ o dobrovoljnom davanju krvi, Lazić je istakao da su u proteklih šest mjeseci organizovali 77 akcija dobljovonjnog davanja ove dragocjene tečnosti.

- U bazi podataka Crvenog krsta Republike Srpske evidentirano je 22.397 dobrovoljnih davalaca krvi. U prvih šest mjeseci organizovano je 77 akcija dobrovoljnog davanja krvi na kojima je prikupljeno 3.691 doza krvi - rekao je Lazić.

On je istakao da će Crveni krst Republike Srpske do kraja godine realizovati još aktivnosti i projekata.

Lazić je rekao i da su organizovana opštinska, gradska i regionalna takmičenja ekipa prve pomoći uz realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja, dva kampa i to za podmadak i omladinu gdje je 40 osnovaca sa područja Republike Srpske imalo priliku da sa instruktorima prođu različite programske aktivnosti, te dobrovoljno davanje krvi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra sjednica Skupštine Crvenog krsta Republike Srpske i dodjela priznanja istaknutim pojedincima Sutra sjednica Skupštine Crvenog krsta Republike Srpske i dodjela priznanja istaknutim poje...
Nađa Rudakijević, učenica OŠ „Petar Petrović Njegoš“, nagrađena na likovnom konkursu Crvenog krsta Nađa Rudakijević, učenica OŠ „Petar Petrović Njegoš“, nagrađena na likovnom konkursu Crveno...
Od sutra obilježavanje Nedjelje Crvenog krsta Od sutra obilježavanje Nedjelje Crvenog krsta
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    18h 45m
    4
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    1h 50m
    0
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    23h 18m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    20h 52m
    3
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    1h 57m
    0