Лажирао дозволе за изградњу МХЕ Бјелава и Мала Бјелава

13.10.2020. 19:57
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Полиција је поднијела извјештај против Фочака Предрага Павловића, директора "Србињепутева", који га терети да је лажном исправом издејствовао рјешење за геолошке радове неопходне за изградњу мини-хидроелектрана. Незванично, сазнајемо да се ради о мини-хидроелектранама Бјелава и Мала Бјелава, те да је оштећено и Шумско газдинство Маглић.

Уз навођење његових иницијала, из МУП-а Српске саопштено је да га терете за фалсификовање исправе, навођење на овјеру неистинитог садржаја и злоупотребу положаја одговорног лица.

-Осумњичен је да је у априлу, као директор фочанског предузећа, сачинио и потписао те нотарски овјерио лажну исправу, у којој се наводи да су ријешени имовинско-правни односи на простору на којем су предвиђена геолошка истраживања за потребе пројектовања и изградњу објеката мини-хидроелектране-, навели су из МУП-а Српске.

Како га терете, на основу ове изјаве и пратеће документације, а доводећи надлежно министарство у заблуду, донесено је рјешење којим се одобрава "Србињепутевима" извођење детаљних геолошких радова на подручју општине Фоча.

-Он је такође у својству директора предузећа поднио надлежном министарству захтјев за крчење шуме и трајну промјену намјене шумског земљишта и без издатог рјешења, односно сагласности започео с радовима на подручју шумског газдинства-, навели су из МУП-а РС.

Како сазнају "Независне", осумњичен је такође и да је без подношења захтјева и издавања водне сагласности, коју је требало да издају "Воде Српске", отпочео радове на кориту ријека.

-На тај начин лице је прекорачило своја овлаштења, што је довело до бесправне сјече дрвних сортимената у државном и на приватним посједима на подручју општине Фоча, изградње приступних путева и измјене токова ријека-, навели су из МУП-а.

Павловића терете да је на овај начин прибавио противправну имовинску корист од више десетина хиљада КМ, а за колико су, како се сумња, оштећене "Шуме Републике Српске", те више физичких и правних лица.

-Припадници Управе криминалистичке полиције настављају рад на овом предмету у циљу утврђивања елемената кривичне одговорности и других лица-, навели су из МУП-а Српске, који је извјештај у понедјељак доставио Окружном јавном тужилаштву Требиње.

Покушали смо јуче у "Србињепутевима" добити коментар и од Павловића, али су нам његови сарадници рекли да је на службеном путу у Турској, те да неће бити доступан за изјаве медијима док се не врати у БиХ.

Споменко Стојановић, директор Шумског газдинства Маглић, рекао је "Независним" да је инвеститор тражио од "Шума" да почне с крчењем дијела шуме који је у њиховом власништву.

-Ми смо од њих тражили да нам прво донесу документацију и одобрења од свих институција, тако да је ту и стало. Већа штета начињена је на приватној шуми-, рекао је он "Независним".

Подсјећања ради, Удружење грађана "Бјелава" из Фоче више пута је организовало протест поводом градње мини-хидроелектрана Мала Бјелава и Велика Бјелава, тврдећи да се ради не само о уништавању природне средине, већ и о сумњивим пословима, што је јуче и потврђено подношењем извјештаја. Грађани окупљени у овој иницијативи тврде да се ради о приватном интересу мање групе људи, те да од овог пројекта шира заједница може имати само штету, а никакву корист.

Подсјећамо и да је Влада РС прошле седмице раскинула концесије за још неколико мини-хидроелектрана у тој општини на ријеци Рзав. И у том случају грађани су излазили на протесте и тражили да се ти уговори раскину, пријетећи блокадама ако се настави уништавање ријека у околини Фоче.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Dzeri drejk 13.10.2020. 20:52
    Konačno nesto dobro. Sad ga natjerati da isplati vlasnicima za stetu,naravno i drzavi.Da sve zaspe zemljom sto je iskopo i da posumi sadnicama
Повезане вијести
Сабор хорова на платоу Светосавског храма Сабор хорова на платоу Светосавског храма
Миљевина: Муж убио супругу, па себе Миљевина: Муж убио супругу, па себе
На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 54m
    1
  • Партизан мијења име!
    15h 36m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    20h 9m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 43m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 28m
    3