Лекићу би данас могли "прокрчити" пут за мандатара

01.11.2022. 10:05
0
ИЗВОР: Танјуг

Скупштина Црне Горе би већ данас могла да разматра и можда усвоји измјене Закона о предсједнику државе, које је предложио Демократски фронт (ДФ), ако проширење дневног реда подржи 41 посланик, али се ГП Ура још није опредијелио према овој иницијативи.

За данас заказана сједница парламента има 23 тачке на дневном реду.

Према незваничним информацијама Вијести, на јучерашњем Колегијуму предсједнице Скупштине, представници ДФ-а су затражили да њихов приједлог, ако се уврсти у дневни ред, буде прва тачка и да се о њој одмах гласа. Коначну одлуку о томе донеће предсједница парламента Данијела Ђуровић (СНП).

Усвајање измјена, за које из Демократске партије социјалиста (ДПС) тврде да су неуставне, омогућило би лидеру Демоса Миодрагу Лекићу, који има подршку већине у парламенту, да формира нову владу, иако је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић одбио да му да мандат за то.

Приједлог су поднијели посланици ДФ-а Предраг Булатовић (ДНП) и Бранка Бошњак (ПзП), са тимом правника.

Бошњак је Вијестима рекла да очекује да “стара-нова већина” (побједници избора из августа 2020) подрже да се у дневни ред уврсти Закон о изменама и допунама закона о предсједнику како би се допринело разрјешењу ове политичке кризе и како би се предсједник државе увео у уставне оквире.

- Законом се прописује разрада уставних надлежности предсједника како би се знале јасне процедуре и његове дужности, а не да на основу утиска председник процјењује да ли, или не, постоји подршка 41 посланика за мандатара Лекића. Јасна је злоупотреба позиције и брутално гажење Устава од стране предсједника. Овим измјенама закона би се и онемогућило да влада која је изгубила повјерење може да влада до истека мандата Скупштини, што је сад правно могуће - казала је Бошњак.

Демократе су рекле да ће подржати предложене измјене Закона о предсједнику, што ће, казали су, учинити и из СНП, јер сматрају да треба спречити злоупотребу уставних овлашћења или непоступање у складу Уставом и законима.

За ДПС је иницијатива ДФ-а неуставна, а посланик Никола Ракочевић је на Твитеру написао да "ДФ тражи партнера у рушењу Устава и очигледно рачуна да ће га наћи међу парламентарном већином".

- Ко год буде учествовао у изругивању система, неуставно мењајући Закон о предсједнику, легитимисаће се пред међународном заједницом, а наравно и грађанима, као руски сателит ДФ-а и слуга Александра Вучића - сматра Ракочевић.

Ђукановић је 23. септембра предложио скраћење мандата садашњег скупштинског сазива након што није дао мандат за састав владе Лекићу кога је предложила стара парламентарна већина, након пада мањинске владе Дритана Абазовића.

У образложењу је навео да “није стекао утисак да постоји јасна већина која би била у стању да формира владу”, као и то да се они који су предложили Лекића нису одазвали консултацијама ни доставили потписе подршке.

Један од лидера ДФ-а Милан Кнежевић поручио је у петак на сједници скупштинског Одбора за безбједност и одбрану премијеру у техничком мандату Дритану Абазовићу да или ће Ура гласати за измјене Закона о предсједнику или ће ДФ “изаћи из аутобуса”, односно парламентране већине

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен бизнисмен и још пет лица Ухапшен бизнисмен и још пет лица
Нацрти одлука о начину држања и извођења кућних љубимаца и држању домаћих животиња у Источној Илиџи Нацрти одлука о начину држања и извођења кућних љубимаца и држању домаћих животиња у Источ...
На платном списку десет година, а није долазио на посао, нико не зна ко је На платном списку десет година, а није долазио на посао, нико не зна ко је
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    4h 58m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    13h 50m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    7h 41m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    11h 26m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    9h 27m
    0