Лет око свијета за Гиниса 17-годишњег Мека Радерфорда

25.08.2022. 09:36
0
ИЗВОР: Танјуг

Седамнаестогодишњи пилот Мек Радерфорд, држављанин Белгије и Велике Британије, постао је најмлађи човјек који је самостално летио око свијета у ултралаком авиону.

Радерфорда је овај подвиг увео у Гинисову књигу рекорда, а све то догодило након што је јуче на писту аеродрома западно од Софије у Бугарској одакле је његово путовање око свијета и почело прије пет мјесеци.

Поред тога што је постао најмлађа особа која је сама летјела око свијета, Радерфорд је и најмлађа особа која је облетјела Земљу у ултралаком авиону, наводи у извјештају АП.

Након слетања на аеродром у Софији, Радерфорд је изразио наду да ће његово достигнуће инспирисати младе људе широм свијета да слиједе своје снове.

- Само слиједите своје снове, без обзира колико имате година. Радите напорно и напредујте да бисте остварили своје циљеве - рекао је Радерфорд по изласку из авиона.

Његова сестра Зара, која је у јануару са 19 година завршила свој лет око свијета, до јуче је држала овај рекорд у женској конкуренцији.

Мек Радерфорд је преузео рекорд од Британца Тревиса Ладлоуа, који је имао 18 година када је прошле године сам облетио Земљу.

Радерфордово путовање, које је почело 23. марта, водило га је кроз 52 земље на пет континената.

Током путовања напунио је 17 година, а да би заслужио да уђе у Гинисову књигу рекорда двапут је прелетио екватор.

Рођен у породици авијатичара Радерфорд је положио пилотски испит 2020. године и са 15 година постао најмлађи пилот на свијету.

Његово соло путовање око света започело је у Бугарској јер његов спонзор, компанија за веб хостинг ICDSoft, има сједиште у Софији и дала му је авион за овај пројекат.

Као и његова сестра, Радерфорд је управљао ултралаким авионом Ајкула, једном од најбржих ултралаких летјелица на свијету са брзином крстарења од 300 километара на сат.

Овај авион је фабрички рађен као двосјед, али је за потребе Радефордовог подвига модификован замјеном другог сједишта за додатни резервоар за гориво.

Коментари 0
Повезане вијести
Свјетски Гинисов рекорд оборило 256 Милица Јовановић Свјетски Гинисов рекорд оборило 256 Милица Јовановић
Боби има 30 година и најстарији је пас свих времена (ВИДЕО) Боби има 30 година и најстарији је пас свих времена (ВИДЕО)
Најнижи човјек на свијету ушао у Гинисову књигу рекорда Најнижи човјек на свијету ушао у Гинисову књигу рекорда
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    15h 29m
    0
  • Крађа у Палама
    13h 47m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    10h 14m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    13h 2m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    6h 23m
    0