Let oko svijeta za Ginisa 17-godišnjeg Meka Raderforda

25.08.2022. 09:36
0
IZVOR: Tanjug

Sedamnaestogodišnji pilot Mek Raderford, državljanin Belgije i Velike Britanije, postao je najmlađi čovjek koji je samostalno letio oko svijeta u ultralakom avionu.

Raderforda je ovaj podvig uveo u Ginisovu knjigu rekorda, a sve to dogodilo nakon što je juče na pistu aerodroma zapadno od Sofije u Bugarskoj odakle je njegovo putovanje oko svijeta i počelo prije pet mjeseci.

Pored toga što je postao najmlađa osoba koja je sama letjela oko svijeta, Raderford je i najmlađa osoba koja je obletjela Zemlju u ultralakom avionu, navodi u izvještaju AP.

Nakon sletanja na aerodrom u Sofiji, Raderford je izrazio nadu da će njegovo dostignuće inspirisati mlade ljude širom svijeta da slijede svoje snove.

- Samo slijedite svoje snove, bez obzira koliko imate godina. Radite naporno i napredujte da biste ostvarili svoje ciljeve - rekao je Raderford po izlasku iz aviona.

Njegova sestra Zara, koja je u januaru sa 19 godina završila svoj let oko svijeta, do juče je držala ovaj rekord u ženskoj konkurenciji.

Mek Raderford je preuzeo rekord od Britanca Trevisa Ladloua, koji je imao 18 godina kada je prošle godine sam obletio Zemlju.

Raderfordovo putovanje, koje je počelo 23. marta, vodilo ga je kroz 52 zemlje na pet kontinenata.

Tokom putovanja napunio je 17 godina, a da bi zaslužio da uđe u Ginisovu knjigu rekorda dvaput je preletio ekvator.

Rođen u porodici avijatičara Raderford je položio pilotski ispit 2020. godine i sa 15 godina postao najmlađi pilot na svijetu.

Njegovo solo putovanje oko sveta započelo je u Bugarskoj jer njegov sponzor, kompanija za veb hosting ICDSoft, ima sjedište u Sofiji i dala mu je avion za ovaj projekat.

Kao i njegova sestra, Raderford je upravljao ultralakim avionom Ajkula, jednom od najbržih ultralakih letjelica na svijetu sa brzinom krstarenja od 300 kilometara na sat.

Ovaj avion je fabrički rađen kao dvosjed, ali je za potrebe Radefordovog podviga modifikovan zamjenom drugog sjedišta za dodatni rezervoar za gorivo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Svjetski Ginisov rekord oborilo 256 Milica Jovanović Svjetski Ginisov rekord oborilo 256 Milica Jovanović
Bobi ima 30 godina i najstariji je pas svih vremena (VIDEO) Bobi ima 30 godina i najstariji je pas svih vremena (VIDEO)
Najniži čovjek na svijetu ušao u Ginisovu knjigu rekorda Najniži čovjek na svijetu ušao u Ginisovu knjigu rekorda
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    9h 23m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    23h 37m
    0
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    21h 44m
    0
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    31m
    1
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    3h 14m
    0