Лијечење свих врста рака ускоро би могло бити могуће

21.01.2020. 21:13
0
ИЗВОР: Srna

Тим научника са Универзитета у Кардифу открио је метод којим се могу уништити све врсте карцинома простате, дојке, плућа и других врста рака, преноси часопис “Nejčer imunolodži”.

Т-ћелија из крви, коју је открио научни тим у Кардифу, има рецептор који би могао у лабораторијским условима да пронађе и убије широк спектар ћелија рака.

Овај метод могао би да елиминише све облике тумора плућа, коже, крви, дебелог цријева, дојке, костију, простате, јајника, бубрега и врата материце! При томе, здраво ткиво остаје нетакнуто. Метод још није тестиран на пацијентима, али научници тврде да има “огроман потенцијал”. Имунолошки систем је природна одбрана тијела од инфекција, али, такође, напада и ћелије рака.

Научници су у крви пронашли такозвану Т-ћелију, која, како тврде, може да скенира тијело и процијени да ли постоји пријетња здрављу, коју је потребно елиминисати. Ове ћелије могу се користити за нападе на широк спектар карцинома.

– На овај начин постоји могућност лијечења сваког пацијента. Нико није вјеровао да је то могуће – да би једна Т-ћелија могла да уништи различите врсте рака – наводи професор Ендрју Сивел за Би-Би-Си.

Т-ћелије имају на својој површини рецепторе, који им омогућавају да гледају на “хемијском нивоу”. Рецептор Т-ћелије дјелује у интеракцији са молекулом који се зове “MR1”, а који се налази на површини сваке ћелије у људском тијелу.

Научници сматрају да управо “MR1” означава изобличени метаболизам који се догађа унутар ћелије карцинома. Истраживачи тврде како би њихов Т-ћелијски рецептор могао довести до “универзалног” лијечења рака.

Замисао је да се од пацијента обољелог од рака узме узорак крви. Његове Т-ћелије потом би се генетски модификовале и репрограмирале тако да саме направе рецептор за откривање рака. Такве ћелије биле би узгајане у лабораторији, а затим убризгаванле у пацијенте.

Истраживање је до сада тестирано само на животињама и на ћелијама у лабораторији.

Лусиа Мори и Џенаро де Либеро са Универзитета у Базелу потврђују да истраживање има велики потенцијал, али да је прерано рећи да ли ће дјеловати код свих врста карцинома.

– Изузетно смо узбуђени због имунолошких функција Т-ћелије – наводе они.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Кажњен директор РАК-а, покренут поступак против министра Хуртића Кажњен директор РАК-а, покренут поступак против министра Хуртића
Наука каже: Мјесец се смањује! Наука каже: Мјесец се смањује!
Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    22h 15m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    14h 43m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    20h 16m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    21h 8m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    21h 13m
    0