Линта: Покушај Загреба да присвоји Теслу

23.07.2021. 20:48
0
ИЗВОР: СРНА

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује најаву званичног Загреба да ће се лик Николе Тесле као симбола Хрватске наћи на кованицама евра.

Ријеч је о једном од многих срамних и перфидних покушаја Хрватске да присвоји Николу Теслу који се поносио својим српским поријеклом и кога читав свијет препознаје као Србина – навео је Линтау писаној изјави.

Линта је позвао хрватског предсједника Зорана Милановића и хрватског премијера Андреја Пленковића да јавно кажу истину да су, у родном мјесту Николе Тесле -Смиљану, на Светог Илију 2. августа 1941. године усташе поклале 506 српских цивила у току једног дана, као и да је 91 члан породице Тесла убијен у Независној Држави Хрватској /НДХ/, а 14 их је страдало у фабрици смрти Јасеновац.

– Поред тога, Милановић и Пленковић треба да јавно кажу су припадници хрватских војних формација фебруара 1992. године у Госпићу минирали споменик Николи Тесли само зато што је био Србин, а не зато што је изумио струју – истакао је Линта.

Он је позвао Милановића и Пленковића да јавно кажу да је од августа до децембра 1991. године у Госпићу убијено најмање 124 Срба и да је током 1991. и 1992. године у Госпићу опљачкано, запаљено и минирано на стотине српских кућа.

– Милановић и Пленковић треба да покрену процес суочавања хрватског народа са својом усташком и геноцидном прошлошћу, а не да се баве фалсификовањем историје и крађом културног и научног насљеђа српског народа – поручио је Линта.

Линта је указао да је добро познато да се Никола Тесла родио 1856. године у Војној Крајини у Хабсбуршкој Монархији у породици православног свештеника и крштен је у православној цркви Светих Петра и Павла у Смиљану.

Он је нагласио да је Војна Крајина била једна од покрајина у Аустријском царству, у којој је српски народ живио вијековима у великој већини.

– Такође, Војна Крајина је до њеног укидања 1881. године била под директном аустријском управом и у вријеме Теслиног рођења није имала никакве везе са Хрватском – наведено је у саопштењу.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је да су Хрвати анкетом изабрали српског научника Николу Теслу као најпожељнији мотив за евре. Пленковић је рекао да свака земља која уђе у Еврозону има могућност да на једној страни кованице има неки национални мотив, а да су они између осталих изабрали да на 50, 20 и 10 центи буде Тесла.

Став Народне банке Србије је да би стављање лика српског научника Николе Тесле на националну страну кованице евра, ако Хрватска постане чланица Еврозоне у наредном периоду, представљало присвајање културног и научног насљеђа српског народа.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Пријеподне на изборе у Хрватској већ изашла четвртина гласача Пријеподне на изборе у Хрватској већ изашла четвртина гласача
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    10h 58m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    22h 31m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    22h 12m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    9h 12m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    7h 2m
    0