Linta: Pokušaj Zagreba da prisvoji Teslu

23.07.2021. 20:48
0
IZVOR: SRNA

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije osuđuje najavu zvaničnog Zagreba da će se lik Nikole Tesle kao simbola Hrvatske naći na kovanicama evra.

Riječ je o jednom od mnogih sramnih i perfidnih pokušaja Hrvatske da prisvoji Nikolu Teslu koji se ponosio svojim srpskim porijeklom i koga čitav svijet prepoznaje kao Srbina – naveo je Lintau pisanoj izjavi.

Linta je pozvao hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da javno kažu istinu da su, u rodnom mjestu Nikole Tesle -Smiljanu, na Svetog Iliju 2. avgusta 1941. godine ustaše poklale 506 srpskih civila u toku jednog dana, kao i da je 91 član porodice Tesla ubijen u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, a 14 ih je stradalo u fabrici smrti Jasenovac.

– Pored toga, Milanović i Plenković treba da javno kažu su pripadnici hrvatskih vojnih formacija februara 1992. godine u Gospiću minirali spomenik Nikoli Tesli samo zato što je bio Srbin, a ne zato što je izumio struju – istakao je Linta.

On je pozvao Milanovića i Plenkovića da javno kažu da je od avgusta do decembra 1991. godine u Gospiću ubijeno najmanje 124 Srba i da je tokom 1991. i 1992. godine u Gospiću opljačkano, zapaljeno i minirano na stotine srpskih kuća.

– Milanović i Plenković treba da pokrenu proces suočavanja hrvatskog naroda sa svojom ustaškom i genocidnom prošlošću, a ne da se bave falsifikovanjem istorije i krađom kulturnog i naučnog nasljeđa srpskog naroda – poručio je Linta.

Linta je ukazao da je dobro poznato da se Nikola Tesla rodio 1856. godine u Vojnoj Krajini u Habsburškoj Monarhiji u porodici pravoslavnog sveštenika i kršten je u pravoslavnoj crkvi Svetih Petra i Pavla u Smiljanu.

On je naglasio da je Vojna Krajina bila jedna od pokrajina u Austrijskom carstvu, u kojoj je srpski narod živio vijekovima u velikoj većini.

– Takođe, Vojna Krajina je do njenog ukidanja 1881. godine bila pod direktnom austrijskom upravom i u vrijeme Teslinog rođenja nije imala nikakve veze sa Hrvatskom – navedeno je u saopštenju.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da su Hrvati anketom izabrali srpskog naučnika Nikolu Teslu kao najpoželjniji motiv za evre. Plenković je rekao da svaka zemlja koja uđe u Evrozonu ima mogućnost da na jednoj strani kovanice ima neki nacionalni motiv, a da su oni između ostalih izabrali da na 50, 20 i 10 centi bude Tesla.

Stav Narodne banke Srbije je da bi stavljanje lika srpskog naučnika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra, ako Hrvatska postane članica Evrozone u narednom periodu, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasljeđa srpskog naroda.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro je zadrmalo" Zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro je zadrmalo"
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44 Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    13h 57m
    5
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    22h 49m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    16h 40m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    11h 32m
    4
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    20h 25m
    0