Листа чињеница о љековитости јабука

25.09.2020. 18:02
0
ИЗВОР: Ljepota i zdravlje

Ово је кратка листа занимљивих чињеница о благотворном дејству јабука на наше здравље. Неке од њих ће вас изненадити сигурно!

Јабуке продужавају живот

Након анализе 25.000 људи у доби од 49 до 79 година, истраживачи са Универзитета у Кембриџу су закључили да је чувена енглеска изрека “An apple a day, keeps a doctor away” права истина.

Научници су израчунали да свакодневним конзумирањем јабука ви заиста можете продужити живот. За овај магичан ефекат је заслужан пектин - природни полимер који апсорбује загађиваче (тешке метале, холестерол па чак и радиоактивне материје), и избацује их из тијела. Јабука такође чисти цријева и враћа микрофлору, побољшава крв и јача имуни систем. Укратко, ради као прави еликсир младости.

Јабуке штите од рака

Јабуке садрже изузетно велике количине антиоксиданаса који неутралишу слободне радикале - који изазивају рак. Оне такође садрже тритерпеноиде - органска једињења која блокирају раст ц́елија рака у млијечним жлијездама, јетри и дебелом цријеву.

Јабука спречава болести срца

Током године, истраживачи са Универзитета у Флориди тестирали су групу жена (45 до 65 година) на холестерол у крви. Испитаници су сваки дан јели 75 грама сухих јабука. Као што су показали резултати тестова, послије само шест месеци, ниво лошег холестерола код жена пао је за 23 одсто.

Јабуке олакшају болести дигестивног тракта

Влакна у јабукама стимулишу функцију цријева и подржавају микрофлору и помажу у борби против опстипације. И органске киселине, које се такође налазе у јабукама, подстичу пробаву.

Корисно само месо и кора - али не и сјеменке

Иако се данашњи текст фокусира на користи од јабуке, не можемо не споменути да су за људски организам корисни само месо и кора плода. Сјеменке је најбоље избјегавати – оно садржи отровне супстанце. Ако случајно поједете 3-4 сјеменке из јабуке, не брините. Међутим, ради своје безбједности покушајте да избјегавате сјеменке из јабуке, јер су пуне отровних киселина.

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    15h 40m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    14h 35m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    9h 23m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    10h 29m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    18h 57m
    0