Литар горива у Српској за годину дана поскупио 30 одсто

06.07.2021. 09:41
0
ИЗВОР: srpskainfo

Литар горива у Републици Српској у мају лани у просјеку је коштао око 1,52 марке, а у истом периоду ове године око 1,98 КМ, што значи да је његова цијена за само годину дана скочила за 30 одсто.

То значи да је у овом периоду резервоар горива од 50 литара поскупио за чак 26 КМ.

Подаци Завода за статистику РС показују да је у мају прошле године литар бензина БМБ 95 коштао 1,54, а литар дизела 1,51 КМ. С друге стране, у мају 2021, цијена литра бензина била је 1,99, а дизела 1,97 КМ.

Од маја до данас, на бензинским пумпама у РС је било још корекција цијена горива, тако да литар, тренутно, у просјеку кошта око 2,10 КМ, а посљедњи пут бензин и дизел поскупили су за око пет фенинга по литру.

У удружењима потрошача наглашавају да, с обзиром на њихов скроман животни стандард, код већине грађана оптерећење ствара било какво поскупљење. Истичу да је посебан удар скок цијена основних животних намирница и горива чија поскупљења доводе до раста трошкова транспорта и производње. То, на крају, за посљедицу има поскупљење многих роба које грађану морају да купују, и то свакодневно. С обзиром на то да примања углавном стагнирају, потрошачи из мјесеца у мјесец за исто пара кући доносе све мање ствари у цегерима.

Подсјетимо, синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Српској у мају ове године коштала је укупно 1.930 КМ. Највећи трошак је храна, за коју породица треба да обезбиједи 742 КМ. Просјечна плата у РС за мај је износила 981 КМ, што значи да су за подмирење свих трошкова из поменуте корпе неопходне двије просјечне зараде.

Из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе РС рекли су да ће до новог поскупљења доћи само ако берза драстично порасте.

– У том случају, рафинерије ће то испратити, а самим тим и бензинске пумпе. Посљедње повећање цијена није било значајније, али све зависи од берзе, која поприлично расте. Међутим, више расту улазне цијене него што се то одражава на бензинским пумпама, а то се амортизује кроз смањење марже дистрибутера и трговаца – рекли су за Српскаинфо у овој групацији.

Коментари 0
Повезане вијести
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Гориво у БиХ скупље за пет пфенига Гориво у БиХ скупље за пет пфенига
Шта се може десити ако сипате погрешно гориво у аутомобил? Шта се може десити ако сипате погрешно гориво у аутомобил?
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    16h 8m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    17h 23m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    23h 14m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    21h 41m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    23h 33m
    0