Љекари и даље апелују на поштовање свих прописаних мјера

04.05.2020. 09:23
0
ИЗВОР: Глас Српске

Појединац је кључна карика у борби са вирусом корона, а сваки погрешан корак који направимо постаје видљив, не може да се сакрије, а његово право лице су обољели и, нажалост, умрли.

Истакли су то за “Глас Српске” шефица интензивне његе “ковид 19” Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС Милка Јандрић и начелник Клинике за интензивну медицину за нехируршке гране УКЦ-а Пеђа Ковачевић који са својим колегама свакодневно бију битке за животе заражених. Истичу да је појединац кључ у преносу обољења и кључна карика којом се болест може контролисати или отети контроли.

- Повећање броја обољелих и заражених у протеклој седмици није добар показатељ јер се ради о експлозији обољења, а разлог за такав драматичан скок броја обољелих јесте непридржавање мјера које су прописане од стране медицинске струке - истакао је Ковачевић нагласивши да је пораст броја обољелих јасан знак да су несавјесни појединци кршили препоручене мјере.

Додао је да бројеви свједоче о томе да је протеклих десетак дана постојао изузетно висок ниво непоштовања предложених мјера који се огледа у повећаном приливу обољелих у УКЦ РС.

Најтежи пацијенти који оболе од болести “ковид 19” збрињавају се у Одјељењу интензивне медицине за обољеле од “ковида 19”.

- Једна од компликација овог обољења јесте и запаљење плућа, а код мањег процента обољелих ово запаљење се погоршава до степена када болесник више самостално не може да дише и треба му помоћ машине за вјештачко дисање, респиратора. Нажалост, број смртних исхода код болесника који се лијече респиратором је јако висок, како код нас, тако и у свијету. Из тог разлога што је већи број заражених, повећава се и број критично обољелих који требају подршку респиратором - појаснила је Јандрићева.

Иако су радећи свој посао свакодневно изложени вирусу, Јандрићева и Ковачевић кажу да се од почетка епидемије и једни према другима и према свим пацијентима односе као да су сви потенцијално заражени те поштују све мјере заштите које су препоручене.

Најпоноснији су када након вишедневне борбе кући испраћају пацијента који се опоравио.

- Свака побједа критично обољелог је велики успјех, како за самог појединца, тако и за екипу која га је лијечила - поручила је Јандрићева.

Нажалост, немају све приче срећан завршетак и многи не успију да се извуку из канџи опаке болести.

- Нажалост, смртни исходи у нашем послу су стварност коју гледамо сваког дана. Само професионалан и веома предан однос током лијечења и спознаја да сте у датом тренутку обезбиједили све доступне методе лијечења критично обољелих могу да помогну у чињеници да губите битку - казао је Ковачевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 58m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    23h 31m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 12m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 12m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 2m
    0