Љекари из Ниша радиће викендом без накнаде да би укинули дугу листу чекања

06.12.2022. 12:25
0
ИЗВОР: kurir.rs

Љекари Клинике за Кардиохирургију Универзитетског клиничког центра у Нишу предложили су да од Нове године, без икакве накнаде, суботом и недјељом изводе кардиохируршке операције и захвате како би се у потпуности елиминисала листа чекања на којој је тренутно 130 пацијената.

Директор Клинике проф. др Драган Милић објавио је несвакидашњу иницијативу прије неколико дана на свом Фејсбук профилу, а већ данас су упућени и званични дописи на адресе Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање и управе УКЦ Ниш са молбом да се одобри додатни рад и обезбиједе неопходан потрошни материал.

- Ову иницијативу преложиле су млађе колеге предвођене доц. др Миланом Лазаревићем, асс. др Александром Каменовим и асс. др Владимиром Стојиљковићем, а подржали су је и остали лекари. Жеља им је била да на овај начин помогну нашим пацијентима како би били оперисани што пре и на време јер на кардиохируршким листама болесници умиру чекајуци оперативни захват - каже проф. др Милић.

Наши љекари желе да се на овај начин одуже и држави која је улагала у њихово образовање, додаје др Милић.

- Поносан сам на своје млађе колеге које овим чином достојним лекарског позива показују да финансијска страна није важнија од оне хумане у њиховим животима - каже проф. др Милић.

На васкуларне операције нема чекања, али зато кардиохируршке операције чека око 130 болесника, што је листа чекања од око три месеца. Но, уколико иницијатива заживи, могла би да нестане за шест до 10 мјесеци.

- У 2021. години на нашој клиници оперисано је 223 кардиохируршких и 105 васкуларних болесника - укупно 328. У овој години је урађено 290 кардиохируршких и 170 васкуларних операција - укупно 460. До краја године биће урађено више од 500 операција, што је повећање броја операција од близу 60 одсто у односу на 2021. годину. Иако је у овој години повећан број захвата, због великог прилива пацијената, повећала се и листа чекања са 110 на 130 људи што је лекаре определило да покрену ову иницијативу. Додатним нашим радом суботом и недељом листа чекања би се у потпуности елиминисала за 6 до 10 месеци. Наша листа је најосетљивија јер се на нашој листи умире. Према најновијој ревизији листе пацијената, од 130 људи који су чекали на операцију, четворо је умрло. Ми не желимо да будемо плаћени за тај додатни рад већ да скинемо коначно те листе чекања и да нам се не дешавају те трагичне приче које нас оптерећују - обашњава проф. др Милић.

Пажљиво испланиран концепт

Он каже да је цијели концепт рада пажљиво испланиран и да би додатни, неплаћени рад викендом били укључени само љекари кардиохирурзи и перфузери, а не и медицинске сетре и друго медицинско особље.

- Ми иначе дежурамо суботом и недељом, тада на клиници већ постоји медицинско особље које прима надокнаду за дежурства викендом. Тада је на клиници дежурна екипа која ради само хитне случајеве, а сада бисмо, без додатних накнада, увели као додатну и екипу која би радила елективне захвате, оне који нису ургентни. Нас десетак лекара би се поделило у две екипе па би једни долазили суботом, други недељом, а следећег викенда би се ротирали. Било је питања "а шта ако дође хитан случај?". Па њега би оперисала дежурна екипа за хитне интервенције у другој сали која је слободна - објашњава доктор и додаје:

- Ми предлажемо да за овај ванредни рад не добијамо никакве додатне сате, стимулацију, нити било какву финансијску накнаду, само да нам омогуће да радимо и да нам дају довољно потрошног материјала јер смо у овој години имали доста проблема са набавком материјала. Ако ми повећамо број операција за 25 или 30 одсто, требаће и више материјала.

Коментари 0
Повезане вијести
Џудистима Спарте четири одличја у Нишу Џудистима Спарте четири одличја у Нишу
Страдање сарајевских љекара – Град у којем је убијена Хипократова заклетва Страдање сарајевских љекара – Град у којем је убијена Хипократова заклетва
Тим српских љекара отпутовао у Хаг да прегледа генерала Младића Тим српских љекара отпутовао у Хаг да прегледа генерала Младића
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 18m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    16h 15m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    14h 37m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 50m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    16h 51m
    3