Локалне заједнице у Српској данас укидају карантине

12.05.2020. 09:06
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Штаб за ванредне ситуације Републике Српске донио је јуче одлуку да се ван снаге стави ранија одлука о карантинима при граничним прелазима и локалним карантинима.

Како је јуче потврдио министар здравља Републике Српске Ален Шеранић, то значи да ће данас у 6 часова локалне заједнице имати обавезу да распусте локалне карантине и упуте особе на кућну изолацију до 14 дана. 

- Односно, ако је неко био у карантину пет дана, у кућној изолацији ће провести још девет дана - рекао је јуче Шеранић.

Додао је да свака особа из карантина неће бити тестирана, већ се упућује у кућну изолацију, а у случају појаве симптома, одмах се јавља породичном доктору.

- Исто ће бити предвиђено за све који улазе у Републику Српску у складу са рјешењем, о кућној изолацији - рекао је Шеранић.

Подсјетимо, ван снаге стављен је и закључак Републичког штаба о окупљању максимално три особе, сада је тај број максимално 50. Још увијек није дозвољено масовно укупљање на јавном простору.

- Морају се и даље држати све личне превентивне мјере, ношење маски, рукавица у затвореном јавном простору те држање дистанце, минималне удаљености од два метра - рекао је Шеранић.

Министар здравља Републике Српске је такође одлучено да Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво са Институтом за јавно здравство и здравственим установама направе план тестирања ученика и студената који се школују у иностранству.

Шеранић је рекао да остаје на снази мјера да конобари при раду у баштама угоститељских објеката морају да носе заштитне маске, те да је не смију носити спуштене испод браде.

Коментари 0
Повезане вијести
Расписан конкурс за нотаре у 40 општина Републике Српске Расписан конкурс за нотаре у 40 општина Републике Српске
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
Најчитаније
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    23h 49m
    7
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    6h 54m
    2
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    7h 26m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    10h 42m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    7h 35m
    0