Лопови не презају ни од чега да се домогну плијена

03.05.2022. 09:34
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Да лопови не бирају плијен и користе сваку прилику да га се домогну, потврђују подаци да су се на мети нашле ствари попут душека и кошница са пчелама и медом, док је један крадљивац отишао корак даље и покупио све поклоне са прославе на којој је услуживао госте.

Подаци полиције свједоче да осим уобичајеног плијена попут новца, злата и техничких уређаја провалници, када не нађу скупоцјене предмете, покупе све што им се нађе под руком.

На подручју које покрива Полицијска управа Добој током прва три мјесеца ове године евидентирано је 88 кривичних дјела против имовине, од којих је 17 крађа.

- У истом периоду лани евидентирано је 159 тих кривичних дјела - казала је за “Глас Српске” портпаролка ПУ Добој Драгана Керкез.

Истакла је да се највећи број тешких крађа односи на провале у породичне куће, помоћне, трговинске, а потом угоститељске објекте.

- Из кућа се углавном отуђују новац, накит, есцајг, постељина те разна алкохола пића, док се из помоћних објеката углавном отуђују косачице, брусилице, бушилице и ситни алат - навела је Керкезова.

Према њеним ријечима, на мети провалника у угоститељске објекте су апарати за игре на срећу, одакле се краде новац, док из трговина осим новца односе и алкохолна пића и цигарете. Објаснила је да је у посљедње вријеме честа појава да власници остављају необезбијеђене бицикле на улицама и у холу зграда, због чега често остају без њих.

- Што се тиче необичних крађа, имали смо пријаве отуђења душека из комбија, отуђење кошница са пчелама и медом, те крађу комплетног намјештаја из куће и телевизора из вртића - рекла је Керкезова.

Са специфичним случајем крађе сусрели су се и градишки полицајци. На подручју Полицијске управе у овом граду у прва три мјесеца ове године евидентирано је 28 кривичних дјела крађе и тешке крађе, највише у приватним кућама и угоститељским објектима, одакле је најчешће отуђиван новац.

- Специфичан примјер наведених кривичних дјела је када је угоститељски радник у једном од угоститељских објеката у којем је одржавана прослава примао поклоне у име домаћина, те присвојио поклон бонове, парфеме, златни накит и друго - рекли су у ПУ Градишка за “Глас”.

Подаци Министарства унутрашњих послова (МУП) РС показују да је у прва три мјесеца ове године евидентирано 181 кривично дјело крађа и 188 кривичних дјела тешка крађа.

Социолог Ведран Француз каже да на овакве крађе, у којима провалници не бирају плијен, утиче криза која влада већ двије или три године, а посебно је постала изражена након посљедњег раста цијена.

Додаје да је због тога настала паника код грађана, који су свакако живјели на ивици егзистенције.

- Људи једноставно више немају контроле над својим поступцима. Прибјегавају одређеним радњама које нису оправдане због кризе, које ће се прелити на шири слој друштва уколико не буде одређених реакција надлежних, који до сада нису успјели правовремено да реагују када је ријеч о контроли цијена - рекао је Француз додајући да ће овај проблем бити све израженији због привреде која је у катастрофалном стању.

Полиција апелује на грађане да у сезони годишњих одмора предузму интензивније мјере заштите како би умањили ризик од ситуација у којима би лопови, користећи непажњу или одсуство домаћина, могли угрозити или отуђити њихову имовину.

- Такође, скрећемо пажњу да на друштвеним мрежама не остављају поруке о свом одсуству, те да о томе обавијесте лично само оне које је неопходно - навели су у ПУ Добој.

Коментари 0
Повезане вијести
Крађа у Источној Илиџи Крађа у Источној Илиџи
Крађа у Палама Крађа у Палама
Крађа у Трнову Крађа у Трнову
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    22h 46m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    20h 45m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 58m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 27m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 0m
    0