Лопови украли сајлу, упитна зимска сезона на Бјелашници

06.11.2019. 09:38
0
ИЗВОР: Avaz.ba

Хоће ли двосједна жичара радити предстојеће ски сезоне на Бјелашници још увијек је упитно.

Након недавног скандала, када је пред припрему за зимску сезону уочено да недостаје 650 метара сајле која се налази на стубовима висине од 10 до 25 метара. Крадљивци још увијек непознати, чекају се резултати полицијске истраге, али све још виси у ваздуху.

– То се десило у посљедњих 15 дана. Наши људи су установили приликом почетка рада ремонта на тој жичари да фали безбједносни кабал заједно са носивом сајлом. Вриједност тог кабла, ако је отишао у продају сировина, што раде ти ситни лопови, нема неку вриједност – рекао је Санин Смајић, сарадник за контролу и анализу услуга Ски Центра Бјелашница и Игман.

Ријеч је о бакарном каблу с 12 жица који шаље сигнал о исправности стубног мјеста, односно сигнализира квар на стубу. Без њега, руководилац жичаре не може примити информацију, а то би значило и висок ризик за кориснике двосједа.

– У преводу сад тренутно жичара не може радити без безбједности. Било какав квар, уклијештење неке корпе може довести до обарања стуба јер је то прејак мотор који вуче скијаше и корпе које све то носе – рекао је Смајић.

Док се кабал поново не инсталира, жичара ће стајати у мјесту. Процедура набавке је покренута, међутим, обзиром на то да је ријеч о јавном предузећу, чекања су извјесна и подразумијевају и вријеме и новац.

– Сад тренутно о губицима не можемо знати из разлога што не знамо каква ће бити сезона, да ли ће бити снијега или неће. Међутим, губици су огромни то је сигурно преко 30-40 хиљада КМ штете начињено – истиче Смајић.

Из предузећа ЗОИ’84 раније су саопштили како је крађа сајле још један покушај саботирања, који осим финансијске штете пријети заустављању припрема за сезону.

– Нова управа ЗОИ’84 ће, поред свега што ће подузети полиција и тужиластво, самостално предузети одлучне кораке у заштити своје имовине и безбједности посјетилаца и свим средствима које закон дозвољава зауставити покушаје саботажа и засутављања увођења реда на олимпијским планинама и предузећу у цјелини – навели су из КЈКП “ЗОИ'84”.

Са стањем у Ски Центру и украденом имовином ЗОИ-а упозната је полиција, Комесар, Тужилаштво, Влада Кантона Сарајево те премијер Един Форто. Обзиром на то да су подузете мјере пријаве из КЈП ”ЗОИ'84” наводе да се окрећу позитивним причама.

– У наредној сезони која је пред нама биће и ноћно скијање на стази Колијевка и тренутно се изводе радови на постављању расвјете за ноћно скијање – рекао је Смајић. У посљедњој фази рада је поставка “ундерскина”, а у току су и радови на новој стази, истичу из ЗОИ. Међутим, док се чекају прве пахуље на Бјелашници, све је још увијек под знаком питања.

Коментари 0
Повезане вијести
Крађа у Источној Илиџи Крађа у Источној Илиџи
Крађа у Палама Крађа у Палама
Крађа у Трнову Крађа у Трнову
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    20h 11m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    17h 46m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    22h 54m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    3h 45m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    2h 12m
    0