Лоше прогнозе за трогодишњи период: Страна улагања све тања

20.06.2023. 08:46
0
ИЗВОР: glassrpske.com

На тржишту БиХ у идућем периоду очекује се пад страних инвестиција због неизвјесних кретања привредних активности у свијету, раста трошкова енергената, сукоба у Украјини те губитка повјерења у трговину, наведено је у првој верзији плана рада Агенције за унапређење страних инвестиција (ФИПА) БиХ за период од 2024. до краја 2026. године.

У истом документу стоји да је настављен тренд раста интереса европских компанија за подручје западног Балкана када је ријеч о пресељењу погона из Азије.

- То може бити прилика БиХ да искористи тренд разматрања нашег тржишта од стране западноевропских компанија које имају производне погоне на подручју Азије, али и оних које су имале погоне у Украјини и Русији - стоји у нацрту рада ФИПА.

Агенција ће, како наводе, своје активности у идуће три године усмјерити на тржиште Европске уније, са фокусом на компаније које имају производњу на споменутим тржиштима.

- Посебан фокус биће стављен на унапређење знања локалних заједница и других институција о приступу потенцијалним инвеститорима. Планирамо у сарадњи са министарствима и Свјетском организацијом слободних зона анализирати тренутно стање и могућност даљег развоја слободних зона у БиХ, као кључног алата у процесу привлачења директних страних инвестиција - наведено је у кључном документу ФИПА.

Осврнули су се и на прве показатеље када је ријеч о страним улагањима у прошлој години те подвукли да је настављен тренд реинвестирања добити.

- Реинвестиције и даље представљају највећи дио укупних страних инвестиција. Тако у 2021. години реинвестиције представљају 54 одсто од укупних страних улагања - стоји у нацрту рада ФИПА.

Акценат су ставили и на проблем недостатка аутомобила на свом паркингу.

- Ако буду ријешени проблеми обезбјеђења аутомобила, посјете ћемо моћи организовати у већем броју - наведено је у нацрту рада.

Директорица ФИПА Милица Марковић рекла је да ће податке о укупним страним инвестицијама за 2022. годину имати у августу те додала да све прогнозе показују да ће стране инвестиције падати.

- Због свих економских, али и политичких кретања у нашем ближем али и ширем окружењу, доћи ће до пада страних инвестиција. Због тога је јако важно да видимо шта сами можемо да урадимо. За добрим рецептом посегнула је Владе РС која свакодневно покушава сама да реализује значајне пројекте те на тај начин компензује недостатак страних инвестиција - рекла је "Гласу" Марковићева и додала да страни инвеститори сада много више него раније одмјеравају ситуацију те да дуже размишљају да ли ће инвестирати или не на домаће тржиште него што је то било прије двије, три године.

Марковићева је додала да очекују да ове године обезбиједе још један аутомобил за службенике ФИПА.

- Ми сада имамо право на два аутомобила. Један је службени, за директора, а други је логистички и служи за одласке службеника ФИПА на терен. Надам се да ћемо ове године обезбиједити још један аутомобил да бисмо постигли динамику посјета и контаката са сарадницима на терену - закључила је Марковићева.

Буџет

Планирани расходи ФИПА за период 2024 - 2026. године износе од 5,739 милиона КМ те ће у потпуности бити финансирани из буџета институција БиХ. Тренутно ФИПА има 30 запослених. У процедури је усвајање новог правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста према којем би капацитети ФИПА требало да буду ојачани.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    19h 48m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    19h 55m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    16h 37m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 15m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    11h 47m
    0