Лучић – Келер-Зутер: Швајцарска издваја додатна средства за помоћ БиХ у превазилажењу мигрантске кризе

21.10.2021. 13:12
0
ИЗВОР: Катера

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић састао се данас  са министрицом правосуђа и полиције Швајцарске Карин Келер-Зутер, са којом је разговарао о сарадњи ове двије земље, као и о што лакшем превазилажењу мигрантске кризе у БИХ.

Министар Лучић се захвалио министрици на посјети и истакао да је, кроз министарство за људска права и избјеглице, Швајцарска до сада помогла са преко 5 милиона КМ, те да и даље наставља да помаже, када је у питању ублажавање мигрантске кризе.

На данашњем састанку се највише разговарало о надолазећим миграцијама, које БиХ очекује у наредном периоду.

Министар Лучић истиче да је Министарство за људска права и избјеглице омогућило смјештај за мигранте, у Салаковцу, а такође, и кроз буџет, издваја одређена средства за ублажавање мигрантске кризе.

Слика

Министрица правосуђа и полиције Швајцарске Карин Келер-Зутер рекла је за медије да је споразум везан за миграцијско партнерство између БиХ и Швајцарске, склопљен 2009. године.

-Ово партнерство је веома успјешно и важно, а ми веома цијенимо улогу БиХ као транзитне земље, јер знамо да је то веома тежак задатак, с обзиром да се ради о питањима људских права, које су јако важна за Швајцарску. Без обзира што се мигранти морају вратити у своје земље, јако је важно да се њихова људска права поштују – истакла је Келер-Зутер.

Министрица је додала да ће Швајцарска наставити пружати подршку БиХ, а то се, између осталог, тиче и прихватног центра „Липа“.

-Управо због тога ћемо пружити додатна финансијска средства за снабдијевање електричном енергијом у  кампу „Липа", као и за администрацију у контексту управљања миграцијама – рекла је Келер-Зутер.

Министрица правосуђа и полиције Швајцарске, Карин Келер-Зутер, на крају је додала да у Швајцарској постоји јака БиХ заједница, са више од 60.000 људи поријеклом из БиХ, који живе у Швајцарској.

-Ти људи дају велики допринос швајцарском друштву, тако да мислим да добри партнерски односи између наше двије земље не доноси предности само грађанима БиХ и Швајцарске, него и грађанима који потичу из БиХ, а живе у Швајцарској.

 

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната
Млијеко у БиХ два пута скупље него у Хрватској, а маслац чак три пута Млијеко у БиХ два пута скупље него у Хрватској, а маслац чак три пута
Земљотрес у БиХ Земљотрес у БиХ
Најчитаније
 • Дјеца брачног пара који је скочио са зграде пронађена мртва у стану
  8h 21m
  0
 • Немања Цуровић побједник Сабора гуслара "Романијо, горо од јунака"
  17h 50m
  0
 • Помозимо Игору да отпутује на операцију
  16h 14m
  0
 • Ухапшено 10 лица због трговине дрогом
  8h 2m
  0
 • Пожар у Бутмиру стављен под контролу, ватрогасци упутили апел грађанима
  6h 59m
  0