Лучић разговарао са представницом Владе Словачке Републике за ромске заједнице Андреом Бучковом

27.10.2021. 15:28
0
ИЗВОР: Катера

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Босне и Херцеговине Милош Лучић разговарао је данас са Андреом Бучковoм  представницом Владе Словачке Републике за ромске заједнице.

На састанку су размијењена мишљења и искуства о начинима унапређења и побољшања положаја ромске популације како би се у пракси примијенили најбољи примјери.

Министар Лучић навео је град Бијељину и општину Какањ као позитивне примјере гдје се проблеми Рома успјешно рјешавају.

БиХ и Словачка имају сличне проблеме и потребе када је у питању положај ове рањиве и угрожене популације, сагласни су  учесници састанка.

Андреа Бучкова овом приликом позвала је министра Лучића да посјети Словачку и своја искуства пренесе ресорним министрима, а и лично се увјери како Словачка третира питање ромске популације.

Министар Лучић упознао је уважену гошћу да је у посљедњих 10 година из буџета Босне и Херцеговине и других нивоа власти, укључујући и донаторска средства издвојено више од 50 милиона КМ. Израђен је и Акциони план за друштвену инклузију Рома и Ромкиња за 2021-2025, који још није усвојен, а који представља конкретан искорак ка усклађивању важећих политика за Роме и њихову друштвену инклузију.

Новина је да је по први пут Акциони план обухватио и област образовања што до сада није био случај.

Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине посвећено је и користи све домаће и међународне инструменте за унапређење људских права свих грађана, укључујући и Роме као једну од најосјетљивих и најрањивијих категорија.

Коментари 0
Повезане вијести
Милица Боровчанин освојила прво мјесто на конкурсу за најбољи литерарни рад Милица Боровчанин освојила прво мјесто на конкурсу за најбољи литерарни рад
Милош Лучић враћен у притвор, усвојена жалба Тужилаштва БиХ Милош Лучић враћен у притвор, усвојена жалба Тужилаштва БиХ
Министар Лучић упутио оставку, огорчен понашањем Тужилаштва БиХ? Министар Лучић упутио оставку, огорчен понашањем Тужилаштва БиХ?
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 41m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    12h 39m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    21h 5m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    19h 20m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    20h 59m
    0