Lučić razgovarao sa predstavnicom Vlade Slovačke Republike za romske zajednice Andreom Bučkovom

27.10.2021. 15:28
0
IZVOR: Katera

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić razgovarao je danas sa Andreom Bučkovom  predstavnicom Vlade Slovačke Republike za romske zajednice.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i iskustva o načinima unapređenja i poboljšanja položaja romske populacije kako bi se u praksi primijenili najbolji primjeri.

Ministar Lučić naveo je grad Bijeljinu i opštinu Kakanj kao pozitivne primjere gdje se problemi Roma uspješno rješavaju.

BiH i Slovačka imaju slične probleme i potrebe kada je u pitanju položaj ove ranjive i ugrožene populacije, saglasni su  učesnici sastanka.

Andrea Bučkova ovom prilikom pozvala je ministra Lučića da posjeti Slovačku i svoja iskustva prenese resornim ministrima, a i lično se uvjeri kako Slovačka tretira pitanje romske populacije.

Ministar Lučić upoznao je uvaženu gošću da je u posljednjih 10 godina iz budžeta Bosne i Hercegovine i drugih nivoa vlasti, uključujući i donatorska sredstva izdvojeno više od 50 miliona KM. Izrađen je i Akcioni plan za društvenu inkluziju Roma i Romkinja za 2021-2025, koji još nije usvojen, a koji predstavlja konkretan iskorak ka usklađivanju važećih politika za Rome i njihovu društvenu inkluziju.

Novina je da je po prvi put Akcioni plan obuhvatio i oblast obrazovanja što do sada nije bio slučaj.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine posvećeno je i koristi sve domaće i međunarodne instrumente za unapređenje ljudskih prava svih građana, uključujući i Rome kao jednu od najosjetljivih i najranjivijih kategorija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Milica Borovčanin osvojila prvo mjesto na konkursu za najbolji literarni rad Milica Borovčanin osvojila prvo mjesto na konkursu za najbolji literarni rad
Miloš Lučić vraćen u pritvor, usvojena žalba Tužilaštva BiH Miloš Lučić vraćen u pritvor, usvojena žalba Tužilaštva BiH
Ministar Lučić uputio ostavku, ogorčen ponašanjem Tužilaštva BiH? Ministar Lučić uputio ostavku, ogorčen ponašanjem Tužilaštva BiH?
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    2h 38m
    4
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    21h 10m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    15h 48m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    16h 20m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    21h 53m
    0