Лучић: Скрнављење цркве буди сумњу у могућност суживота

14.01.2020. 15:01
0

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић осудио је скрнављење Храма Светог Саве у Блажују у федералној општини Илиџа и позвао политичке представнике да се јасно ограде од оваквих недјела и осуде их, јер не доприносе процесу помирења, већ враћају песимизам и сумњу у то да ли је суживот уопште могућ.

Лучић је истакао да град Источно Сарајево захтијева од надлежних институција да предузму мјере на разоткривању починилаца овог вандалског дјела, саопштено је из Градске управе.

-Иако смо напустили свој родни град, нисмо се одрекли своје прошлости, нити својих светиња и наше браће који остадоше у својим домовима - поручио је Лучић и додао да је због оваквих инцидената повећана узнемиреност парохијана, којих је из дана у дан све мање на њиховим вјековним огњиштима.

Он је истакао да оваква злодјела, по ко зна који пут, доказују да су Срби били у праву када су напустили свој одбрањени град, јер је очигледно да ни након 24 године од егзодуса сарајевских Срба нема гаранције за њихову безбједност.

-У дане када би се свака православна душа требала да се радује Христовом рођењу и српској Новој години, опет смо, нажалост, у ситуацији да страхујемо за своје богомоље, гробља и наше малобројне сународнике који остадоше на својим вјековним огњиштима послије потписивања Дејтонског споразума - нагласио је Лучић.

Црква Светог Саве у Блажују, у федералној општини Илиџа, оскрнављена је у ноћи са недјеље на понедјељак – проваљена су бочна врата, неколико ствари у цркви је испретурано, те је украдено 200 до 300 КМ.

Парох блажујски јереј Дарко Даниловић рекао је да није украдена ниједна икона, црквена реликвија или богослужбена књига, па претпоставља да је мотив био новац.

Парох блажујски је напоменуо да посљедње три-четири године на овом храму нису забиљежени инциденти, али да је православно гробље Осијек сваке године на мети вандала, понекад и више пута годишње.

Коментари 0
Повезане вијести
Дан Војске Српске – Један од најзначајнијих датума
Лучић: Не насједати на провокације - Достојно чувати сјећање на доктора Лазу
Кисић ће остати упамћен као истакнути спортски радник
Најчитаније
 • Пале: У тучи повријеђена два лица
  04.06.2020
  16
 • Након туче у Палама ухапшена четири лица
  05.06.2020
  2
 • Суд поништио незаконите одлуке скупштинске већине у Источној Илиџи
  05.06.2020
  3
 • Писма читалаца: Да ли су онколошки болесници грађани другог реда, само зато што нису заражени короном?
  05.06.2020
  0
 • Спремали се за љето, а дошла зима: Преко 70 центиметара снијега
  05.06.2020
  0