Берјан: Покренућу иницијативу да се сви званичници у Српској подвргну тестирању на дроге

16.11.2023. 13:17
3
ИЗВОР: katera.news

У  акцији кодног назива „Коде“, која је спроведена 14. новембра, МУП Републике Српске, у сарадњи са Еуропол-ом, слободе је лишио 15 лица, који се сумњиче да су већ дужи временски период на подручју Источног Сарајева договарала куповину, дистрибуцију и новчану исплату различитих врста дрога и на тај начин стекли противправну имовинску корист у износи од 2.750.000,00 КМ.

О овој актуелној теми и ситуацији на подручју Источног Сарајева данас су на конференцији за новинаре говорили Дарко Берјан, посланик Српске демократске странке у Народној скупштини Републике Српске и Мирослав Лучић, члан Одбора за образовање Општинског одбора СДС Источна Илиџа.

 Берјан је навео да је једно од ухапшених лица било у окружењу предсједника Републике Српске Милорада Додика у његовом боравку у Источном Сарајеву и Сарајева, те да за то постоје докази, фотографије које су јавне.

- На једној од фотографији се види како се поменуто лице рукује са Додиком, још 2020. године, док се на другој фотографији виде заједно у посјети Сарајеву, када је Додик ишао на рочиште у Суд Босне и Херцеговине. Лица ухапшена у овој акцији се стално налазе са званичницима СНСД-а, градоначелницима, министрима, или су у њиховој непосредној близини и за то, такође, постоје докази - навео је Берјан.

Слика

Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Као посланик СДС-а , Берјан је упитао „да ли предсједник Додик зна са којим лицима долази у службене посјете институцијама Српске и ФБиХ“.

- Можда Додик и није знао, али се онда питамо да ли су безбједносне службе биле упознате са тим. Ако нису знале, онда смо забринути за безбједност предсједника Републике Српске – рекао је Берјан.

Слика

Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Он је упитао како је могуће да званичници СНСД-а буду у друштву лица која се доводе у везу са почињењем кривичног дјела „Неовлаштена производња и промет опојних дрога“.

Истиче, симптоматично је и то што су у акцији ухапшена и лица која раде у Јавном предузећу „Пошта Српске“, па се намеће питање да ли су они „сумњиве“ послове радили у току радног времена.

Како би се зауставила прича о томе да су сви политичари исти, додаје Берјан, покренуће иницијативу да се сви званичници у Републици Српској подвргну тестирању на опојне дроге.

Осврнувши се на глобални проблем, Берјан је истакао да изузетак није ни Источно Сарајеву у којем се дрога све више „увукла“ у средње, па и основне школе.

Слика

Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Изражавајући забринутост, члан Одбора за образовање Општинског одбора СДС Источна Илиџа Мирослав Лучић, рекао је да се проводе акције хапшења лица, који након извјесног времена бивају пуштени на слободу.

- Желим да подржим припаднике МУП-а Српске и све поштене полицајце који се боре против ове пошасти. Број ухапшених лица говори о великом броју људи који су укључени у овај „бизнис“, али и о томе да постоји нарко-мрежа и њихови руководиоци који су у простору који је недоступан МУП-у, тужилаштву и судовима – рекао је Лучић.

Он је навео да је познато да на подручју града Источно Сарајево постоје четири средње и девет основних школе, те да основци, према сазнањима, злоупотребљавају лакше дроге.

- Као Одбора за образовање Општинског одбора СДС Источна Илиџа позивамо све субјекте који су заинтересовани за рјешавање овог проблема или борбу против злоупотребе дрога, да се укључе. Сви званичници СДС-а су спремни, заједно са педагозима, социјолозима, директорима, савјетом ученика и родитеља, школским одборима, наставницима, професорима, невладиним сектором, центрима за социјални рад, домовима здравља, МУП-ом, тужилаштвом и судовома, да се боре и пруже подршку у борби против ове пошасти – навео је он.

Он је изразио наду да ће „сви заједно настојати да оздраве наше друштво“.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    gago 18.11.2023. 09:35
    Сви они који живе од политике требају се тестирати на опијате 🤔
  • Generic placeholder image
    Tito 16.11.2023. 15:45
    Koliko od te četri srednje škole ima grijanje???
  • Generic placeholder image
    Весна 16.11.2023. 15:12
    Кад се толико бринете за суграђане зашто не саградите мост преко Касиндолске ријеке који је вода однијела прије неколико година. У том дијелу општине се кућама може прићи једино пјешице господо Берјан и Лучућ. А то да ли је неко у радном времену или мимо радног времена дилао дрогу или уопште није дилао дрогу препустите надлежнима. Почните се бавити оним за шта су вам суграђани дали повјерење.
Повезане вијести
Лучић: Цијенити жртву сарајевских Срба Лучић: Цијенити жртву сарајевских Срба
Лучић: Срби нису устукнули пред највећом војном силом Лучић: Срби нису устукнули пред највећом војном силом
Успостављање родне равноправности и оснаживање жена (ФОТО) Успостављање родне равноправности и оснаживање жена (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    11h 24m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 8m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    1h 52m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    4h 53m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    22h 35m
    0