Лучић: Заштитити културно-историјско насљеђе Срба на подручју Источног Сарајева (ВИДЕО)

29.10.2020. 11:24
0

Кандидат за градоначелника Источног Сарајева Мирослав Лучић подржао је изградњу Археолошког парка у општини Источна Илиџа, али и све сличне пројекте у другим општинама који имају за циљ заштиту и очување културно-историјског насљеђа православних Срба на овим просторима.

Лучић је рекао да је подручје Источног Сарајева пребогато културно-историјским насљеђем, као што су црква из 10. вијека, остаци некропола, стећци и остаци старих грађевина.

- Много је тога што наш народ још не познаје, а у вези је са нашим културно-историјским насљеђем на подручју Источног Сарајева. На простору Теферича постојале су грађевине које је наш народ користио у прошлим вијековима, а за ово подручје карактеристично је насеље Которац, које се некада звало Катера. Ту су и Црквице, остаци моста преко ријеке Тилаве, остаци некропола, као и највећи стећак у Босни и Херцеговини, стећак кнеза Павла Радиновића - рекао је Лучић.

Лучић је подсјетио да на Гласиначком пољу, али и на Палама, постоји велики број стећака, односно, некропола.

- Град Источно Сарајево и ја као будући градоначелник подржаћемо сваки пројекат у нашим општинама који се односи на заштиту нашег културно-историјског насљеђа, јер морамо упознати и поштовати своју прошлост, да бисмо могли да градимо просперитетну будућност за нове генерације - поручио је Лучић.

Кандидат за градоначелника Источног Сарајева обишао је, у друштву начелника општине Источна Илиџа Маринка Божовића, неколико локалитета на којима се налазе остаци некадашњих грађевина, некрополе и стећци, који доказују постојање Срба на подручју данашњег Источног Сарајева вијековима уназад.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Зоран Цвијетић оставио неизбрисив траг у историји Српског Сарајева
Божовић дочекао бадњак испред зграде Општине Источна Илиџа
Обавјештење о бесплатном скијању за дјецу са подручја општине Источна Илиџа
Најчитаније
 • Паљанин осумњичен због злоупотребе службеног положаја
  14h 47m
  0
 • Ухапшено лице због крађе у Палама
  21.01.2021
  0
 • Паљанин први допливао до Часног крста на Перућцу
  20.01.2021
  3
 • Лубура: Имам потврду да депонија у Крупачким стијенама нема еколошку дозволу
  21.01.2021
  1
 • Преминула Мира Фурлан
  22h 16m
  0