Лучић: Заштитити културно-историјско насљеђе Срба на подручју Источног Сарајева (ВИДЕО)

29.10.2020. 11:24
0
ИЗВОР: Катера

Кандидат за градоначелника Источног Сарајева Мирослав Лучић подржао је изградњу Археолошког парка у општини Источна Илиџа, али и све сличне пројекте у другим општинама који имају за циљ заштиту и очување културно-историјског насљеђа православних Срба на овим просторима.

Лучић је рекао да је подручје Источног Сарајева пребогато културно-историјским насљеђем, као што су црква из 10. вијека, остаци некропола, стећци и остаци старих грађевина.

- Много је тога што наш народ још не познаје, а у вези је са нашим културно-историјским насљеђем на подручју Источног Сарајева. На простору Теферича постојале су грађевине које је наш народ користио у прошлим вијековима, а за ово подручје карактеристично је насеље Которац, које се некада звало Катера. Ту су и Црквице, остаци моста преко ријеке Тилаве, остаци некропола, као и највећи стећак у Босни и Херцеговини, стећак кнеза Павла Радиновића - рекао је Лучић.

Лучић је подсјетио да на Гласиначком пољу, али и на Палама, постоји велики број стећака, односно, некропола.

- Град Источно Сарајево и ја као будући градоначелник подржаћемо сваки пројекат у нашим општинама који се односи на заштиту нашег културно-историјског насљеђа, јер морамо упознати и поштовати своју прошлост, да бисмо могли да градимо просперитетну будућност за нове генерације - поручио је Лучић.

Кандидат за градоначелника Источног Сарајева обишао је, у друштву начелника општине Источна Илиџа Маринка Божовића, неколико локалитета на којима се налазе остаци некадашњих грађевина, некрополе и стећци, који доказују постојање Срба на подручју данашњег Источног Сарајева вијековима уназад.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО) Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО)
Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева
Божовић: Поштовати жртву сарајевских Срба у егзодусу Божовић: Поштовати жртву сарајевских Срба у егзодусу
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 46m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    18h 10m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    13h 39m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    5h 16m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    4h 57m
    0