Lučić: Zaštititi kulturno-istorijsko nasljeđe Srba na području Istočnog Sarajeva (VIDEO)

29.10.2020. 11:24
0
IZVOR: Katera

Kandidat za gradonačelnika Istočnog Sarajeva Miroslav Lučić podržao je izgradnju Arheološkog parka u opštini Istočna Ilidža, ali i sve slične projekte u drugim opštinama koji imaju za cilj zaštitu i očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa pravoslavnih Srba na ovim prostorima.

Lučić je rekao da je područje Istočnog Sarajeva prebogato kulturno-istorijskim nasljeđem, kao što su crkva iz 10. vijeka, ostaci nekropola, stećci i ostaci starih građevina.

- Mnogo je toga što naš narod još ne poznaje, a u vezi je sa našim kulturno-istorijskim nasljeđem na području Istočnog Sarajeva. Na prostoru Teferiča postojale su građevine koje je naš narod koristio u prošlim vijekovima, a za ovo područje karakteristično je naselje Kotorac, koje se nekada zvalo Katera. Tu su i Crkvice, ostaci mosta preko rijeke Tilave, ostaci nekropola, kao i najveći stećak u Bosni i Hercegovini, stećak kneza Pavla Radinovića - rekao je Lučić.

Lučić je podsjetio da na Glasinačkom polju, ali i na Palama, postoji veliki broj stećaka, odnosno, nekropola.

- Grad Istočno Sarajevo i ja kao budući gradonačelnik podržaćemo svaki projekat u našim opštinama koji se odnosi na zaštitu našeg kulturno-istorijskog nasljeđa, jer moramo upoznati i poštovati svoju prošlost, da bismo mogli da gradimo prosperitetnu budućnost za nove generacije - poručio je Lučić.

Kandidat za gradonačelnika Istočnog Sarajeva obišao je, u društvu načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića, nekoliko lokaliteta na kojima se nalaze ostaci nekadašnjih građevina, nekropole i stećci, koji dokazuju postojanje Srba na području današnjeg Istočnog Sarajeva vijekovima unazad.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Stvaramo novi ritam Istočne Ilidže (VIDEO) Božović: Stvaramo novi ritam Istočne Ilidže (VIDEO)
Podržana inicijativa o formiranju direkcije za planiranje izgradnje Istočnog Sarajeva Podržana inicijativa o formiranju direkcije za planiranje izgradnje Istočnog Sarajeva
Božović: Poštovati žrtvu sarajevskih Srba u egzodusu Božović: Poštovati žrtvu sarajevskih Srba u egzodusu
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    20h 38m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    18h 7m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    12h 21m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    17h 25m
    1
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    8h 33m
    0