Лука Антонић - Истраживачки рад и научна каријера главни циљеви у будућности

27.04.2020. 18:07
2
ИЗВОР: Катера

Нова прича о успјешним и вриједним људима стиже нам из Пала, а ради се о Луки Антонићу, који је након завршене Гимназије своје интересовање усмјерио на поље науке.

Лука је у Београду завршио основне и мастер студије на Физичком факултету, смјер Теоријска и експериментална физика, а тренутно је на докторским студијима на Израелском институту за технологију у Хајфи (eng. Haifa).

Према његовим ријечима, он је своје учење и рад засновао на нечему чији крајњи исход треба да буде научна каријера, насупрот, на примјер, индустријској, медицинској или настави у физици.

- Због личних наклоности, неспретности у лабораторији и ограничених финансијских ресурса за експерименте, који су у физици углавном скупи, концентрисао сам се на теоријски рад, а мастер теза, коју сам одбранио је чисто теоретска, као и мој тренутни докторат - каже Антонић у изјави за Катеру.

Лука каже да је као дијете био заинтересован за науку и математику, преферирајући физику у односу на хемију, зато што је физика била природан избор у односу на биологију.

- То је наука чији су закони записани у апстрактној математичкој форми, што ме је привлачило. Наравно, физика у пракси је другачија од популарно-научних серија као што је Сеганов "Космос" или књига Гамова и Асимова, и постоји доста фрустрације у прихватању те чињенице - каже Антонић.

Лука истиче да му је образовање стечено на Физичком факултету у Београду током основних и мастер студија дало снажну подлогу за даљи наставак каријере.

Слика

- Иако постоје проблеми у организацији рада на Физичком факултету, примарно педагошке природе, који су ми ретроспективно јаснији, мислим да ми је образовање дало релативно снажну подлогу за даљи наставак каријере, што је уосталом потврђено великим бројем људи са факултета, који одлазе на престижне универзитете широм свијета - каже Антонић.

Он додаје да му је значајно био важан рад са професором Милицом Миловановић, која му је била ментор током мастер студија и која га је увела у истраживачки аспект физике.

Након успјешно завршених мастер студија, Лука одлучује да промијени животну средину и из два разлога управо бира Израел, односно град на сјеверозападу те земље Хајфу, за своју сљедећу дестинацију.

- Израел је као идеја за мјесто студирања дошао кроз комбинацију два фактора. С једне стране сам преко менторке проф. Миловановић, која је била на постдипломским студијама у Хајфи, успио да пронађем контакте унутар специфичне области, којом сам одлучио да се бавим, а то је теорија кондензованог стања у физици, док са друге стране ми је примамљиво дјеловала идеја студирања на мјесту са тако богатом и комплексном античком и савременом историјом - каже Антонић.

Он на Техниону, као студент на докторским студијама, има обавезу да слуша неколико предмета и већина његовог студирања је базирана на истраживачки рад.

 - Због тога, тренутно, не могу да дам никакво корисно поређење о настави на основним студијама у Београду, која не долази из друге руке. Једина примјетна дистинкција јесте много неформалнији однос између људи на факултету у Израелу - каже Антонић.

 Истиче да вријеме проводи искључиво учећи и радећи на нечему, како каже, што би требало да буде основа његовог докторског рада.

- То подразумијева, углавном, исписивање једначина и дијаграма на папиру или табли, читање научних радова и књига. Пар пута седмично имам састанке са ментором и једним професором, који сарађује са нама и одлазим на предавања професора, који долазе из цијелог свијета - каже Лука.

Тренутно, због пандемије вируса корона, сва предавања су сведена на комуникацију преко интернета, те је и комуникацију са људима са факултета свео на минимум, односно преко видео позива.

Када је ријеч о будућности, каже да су многе научне институције или академије претрпане постдокторантима, који годинама чекају да им се отвори радно мјесто, широм свијета.

- Без обзира на то, волио бих да наставим да се бавим истраживачким радом и без обзира на неминовно мрачну будућност. Али, увијек треба имати у виду све могуће опције - каже Лука и додаје да се образовање никад не завршава.

Додаје да често прије спавања, из забаве чита о физици, тако да је сигуран да ће наставити са својим образовањем и усавршавањем и у будућности, без обзира на то да ли ће остати у Израелу, вратити се у Србију или отићи у неку сасвим другу земљу.

 

Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Ljiljana Trifkovic 01.12.2021. 07:17
    Bravo Luka! Zelimo ti da nastavis da se uspjesno bavis naucno-istrazivackim radom i da, ma gdje na svijetu bio, ne zaboravis na svoje korijene. Svako dobro.
  • Generic placeholder image
    Paljnin 30.04.2020. 06:26
    Kažu i sestra mu je isto tako uspješa. Čestitamo
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    2h 4m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    20h 26m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    21h 41m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    17h 34m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    20h 40m
    1