Лука Новосел: Ускоро прва ауторска композиција

26.01.2020. 10:05
0
ИЗВОР: Katera

Млади музичар из Пала Лука Новосел музиком се бави већ дуги низ година, а ускоро би требао да изда прву ауторску композицију, која му је велика жеља већ дуги низ година. Поред локалних свирки и наступа на разним манифестацијама, гдје најчешће изводи поп/рок музику, Лука је и члан Музичког састава „Катера“.

У намјери да истражимо колико је данас бављење музиком популарно у нашој локалној средини и како се сналазе сви они музичари, који су одлучили да кроз свирке у нашем граду зараде новац, покушали смо сазнати кроз разговор са Луком.

Он каже да је сваки посао тежак на свој начин, те да било који посао да радите, морате да га одрадите професионално и квалитетно како бисте оставили снажан утисак код људи, у овом случају публике.

- Код нас музичара је потребно много више вјежбе, а о вокалним солистима да не говорим, колико они морају да раде на својим гласовним способностима, јер је изузетно јака конкуренција у региону – каже Новосел.

Неки музичари компонују своју музику, једни раде обраде, док други наступају изводећи музику наших познатих музичара кроз разне жанрове.

Слика

- Тешко је да истовремено будете активни на музичкој сцени и да се бавите компоновањем музике. Компоновање само од себе изискује много времена, рада и труда. Комерцијална музика је она која је тренутно у једном периоду популарна и која је популарна у данашњем друштву, те се на сваком наступу највише изводи таква музика – каже Новосел и додаје да је ауторска музика нешто сасвим друго за публику.

- Ауторска музика је првенствено композиторова љубав и жеља за ауторским дјелима, да остави неки свој печат, удио на данашњу музику и ако му то доносе одређени прилив новчаних средстава, то само може бити додатни плус, али у ауторској музици морате да уживате и пишете искључиво оно што осјећате – додаје Новосел.

Новосел каже да у нашој локалној средини има много младих и талентованих музичара, те да он у посљедње вријеме углавном сарађује са изузетно квалитетним музичарима из нашег града који су по занимању професори музике, соло пјевања, одређених инструмената, односно људи који су „изграђени“ на пољу музике.

Слика

- Постоји много људи који су талентовани за музику, а да се тиме не баве нити су у потпуности свјесни свог квалитета и талента за музиком. Једном ми се током наступа десило то да ме је дјевојка из публике замолила да отпјева једну пјесму и то се испоставило као добар потез, јер нас је све одушевила – каже Новосел.

Како каже, новац је често узрочник проблема које имају појединци, а који посједују дар за музиком, али немају могућности да отпочну било какву музичку каријеру.

- Сви ми тежимо да једног дана имамо инструменте и музичку опрему свјетске класе, али то је веома скупо. Мора се ићи корак по корак, у тежњи за квалитетнијим свиркама и у складу с тим долази нова музичка опрема – каже Новосел.

Он истиче да је у дјетињству маштао увијек да постане професионални музичар и да живи од музике, те да стекне велико знање када је музичка теорија у питању. Из тог разлога је уписао студије Музичке академије у Источном Сарајеву, гдје је тренутно апсолвент.

Слика

- У скоријој будућности бих волио да упишем мастер студије на некој од џез академија у свијету. Поред тога, желим да радим на својој ауторској музици, те у кратком периоду издам своју прву ауторску композицију. Маштам и о томе да једног дана имам своју „рок“ школу, гдје бих са клинцима радио обраду наше музике – истиче Новосел.

Новосел каже да му је план да једног дана има сопствени музички бенд који ће да изводи концерте и наступе широм свијета, прожимајући нашу изворну, народну и поп музику, која је настала на овим просторима.

Такмичарски фестивали га нису никад привлачили, јер како каже, не воли да се такмичи, али ипак, ове године ћемо можда имати прилику да га гледамо на такмичењу за прву хармонику БиХ, које ће се одржати на Илиџи.

- За хармонику сам се опредијелио још у нижој музичкој школи, јер ми је она некако још од малих ногу једна велика љубав, гдје сам још као дијете уживао у фолклорној музици. Фолклор играм већ дуги низ година, а хармонику сам изабрао баш из тог разлога – каже Новосел.

Лука Новосел се музиком активно бави од своје девете године, односно од кад се уписао у нижу музичку школу. Након што је усавршио знање на хармоници, прелази на клавир.

- Клавир сам почео да свирам не због класичне музике, коју иначе изузетно волим, него због поп музике, гдје је он изразито доминантан инструмент. Данас свирам подједнако и клавир и хармонику и некако се проналазим подједнако кроз неколико жанрова и пјесама попут Здравка Чолића, који ми је велики узор, те и Џибонија и Бијелог дугмета – каже Новосел.

Поред поменутих свирки, Лука као члан „Катере“, која његује и чува традиционалну музику српског народа са ових простора, често наступа на разним културним манифестацијама.

Слика

- Свирамо своју ауторску музику, али и музику других аутора, као и обраде севдалинки које су наше „благо“ такорећи. Шунд не волим, ни да слушам, а ни да свирам. Генерално волим сваку врсту музике која је квалитетна, као и ону која долази са одређеном дозом љепоте из свих крајева свијета – каже Новосел.

Новосел истиче да је наша, домаћа музика много квалитетна и да би сваки овдашњи музичар требао да буде у потпуности упознат са нашом музичком сценом и музиком коју је настала на овим просторима.

 

 

Аутор: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
„Улични свирач“ – музика обојена хуманошћу и љубављу „Улични свирач“ – музика обојена хуманошћу и љубављу
Улични свирачи скупљају новац за Вању Маловић на Палама Улични свирачи скупљају новац за Вању Маловић на Палама
У Палама данас акција "Улични свирач" за Ицу Лавицу У Палама данас акција "Улични свирач" за Ицу Лавицу
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    22h 44m
    0
  • Како су се завољели Иво Андрић и Милица Бабић – љубав прикривена сновима и хартијом
    12h 49m
    1
  • Роде су биле први гости у кафићу у Палама
    13h 21m
    1
  • Ухапшен због пријетњи ватреним оружјем
    15h 44m
    1
  • Јак земљотрес погодио Србију
    8h 54m
    0