Лукач: Готово сви терористички акти у Европи, па и свијету, имају неку везу са БиХ

02.08.2020. 22:03
0
ИЗВОР: Глас Српске

Гостујући у емисији "Директно" на АТВ, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач поручио је да скоро сви терористички акти у Европи и свијету имају неку везу са БиХ.

- Коријени тероризма везани за БиХ сежу уназад много година. Нарочито када су у току ратних дејстава оформила и појавила група џихадиста формирана на територији ФБиХ уз помоћ политичког Сарајева. Они су довели џихад-ратнике који су оформили одред "Ел муџахид" који је направио стравичне злочине над Србима. То су били коријени радикалног ислама у БиХ. Знамо да су након завршетка ратних дејставау БиХ, управо уз помоћ муслиманске власти тог времена, добили пасоше, личне карте, формирали породице и остали у БиХ. Али су посијали сјеме радикалног ислама који и данас живи у БиХ - рекао је Лукач.

- Ми данас имамо десетине параџемата који су углавном формирани из тог језгра у којем су људи направили један нови вјерски правац у БиХ, а то је вехабизам. Све и један терористички акт у БиХ урадиле су вехабије. Скоро сви терористички акти који су се десили на тлу Европе, па чак и на свјетском нивоу имају везе са БиХ. Да ли су ти извршиоци самих кривичних дијела били присутни у БиХ у току рата или послије рата или су имали контакте са људима у БиХ управо кроз ове параџемате, или су користили оружје и муницију, експлозив за извршење терористичких аката на тлу Европе, а да су имали везе са БиХ. Нека повезница постоји са највећим бројем извршених терористичких дјела на тлу Европе са БиХ и то је поражавајуће за БиХ. Немогуће је да не будемо на удару свјетских полицијских агенција и свих оних који се баве проблемом тероризма у читавом свијету и да не будемо препознати као уточиште потенцијалних терориста - поручио је министар Лукач.

Терористи који су срушили "куле близнакиње" у Њујорку су били припадници одреда "Ел муџахид", били су у БиХ, а били су директни извршиоци тог напада.

БиХ на државном нивоу није радила много на спречавању ширења вехабијског покрета и параџемата. Они данас живе, раде свој посао и даље, на суптилнији начин, али чекају погодан тренутак. Развијају инфраструктуру.

- МУП Српске је одлучио да направи управу за борбу против тероризма. Тренутно једино МУП Републике Српске има такав концепт борбе против тероризма у БиХ. За све ове године Управа је дошла до много података. На основу наших података предузете су одређене акције за контролу и хапшење терориста на тлу Европе. На такав начин ми у Републици Српској држимо ситуацију под контролом - рекао је Лукач.

Министар је подсјетио и да увијек имамо усамљених појединаца који могу да изврше терористички напад и навео примјер напада на полицијску станицу у Зворнику, напад на војнике у Рајловцу и друге.

Коментари 0
Повезане вијести
Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ
Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника
Најчитаније
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    6h 11m
    0
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    8h 25m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    9h 13m
    0
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    3h 1m
    2
  • Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника
    9h 18m
    0