Лукач: Јединица жандермерије спремна да зашити сваког грађанина

24.09.2019. 21:14
0
ИЗВОР: Срна

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да је Јединица жандармерије спремна да интервенише и одбрани сваког грађанина од напада на његов живот или имовину, те да је то једини циљ њеног формирања и опредијељеност Српске за будућност.

-Одраније смо планирали формирање Јединице жанадармерије након одустајања од формирања резервеног састава полиције, али то не значи да једног дана нећемо имати резервни састав ако се укаже потреба за већу безбједност Српске у случају већих изазова који могу да се догоде у вези са мигрантском кризом или борбом против тероризма и потенцијалних терориста који могу да се појаве послије повратка са ратишта са Блиског истока-, рекао је Лукач новинарима у Бањалуци.

Он је поручио да Јединица жандармерије није формирана да ратује против било кога, већ треба да штити безбједност Српске и свих грађана и њихове имовине без обзира на њихову вјерску или националну припадност.

-Све њих заштитиће Министарство унутрашњих послова /МУП/, наша Специјална антитерористичка јединица и Јединица жандармерије, које су веома мобилне и распрострањене и имају своје базе у полицијским управама широм Српске-, нагласио је Лукач.

Према његовим ријечима, у току је селекција људи који ће ући у Јединицу жандармерије.

-Дио оних који прођу селекцију, а који су завршили Полицијску академију ући ће у састав те јединице. Тај број ће бити варијабилан и видјећемо колико је то људи који могу да задовоље све што је у обиму посла Јединице жандармерије. Наставићемо са обуком и опремањем ове јединице у складу са свјетским стандардима, односно оним што јединице овог типа треба да имају како би одговорили свим полицијским задацима који буду пред њима-, каже Лукач.

Он је потврдио да више нема јединица за подршку, те да су њихови припадници ушли у састав Јединице жандармерије.

-Разлика ће бити у погледу обуке и опремања. Почињемо од селекције како бисмо имали најбољи кадар из МУП-а који ће бити у Јединици жандармерије, а послије тога у нашем Центру за обуку почињемо са обуком у складу са свјетским стандардима. Ова јединица ће дјеловати у свим ситуацијама у којима је потребно очувати безбједност у Српској и безбједност наших грађана", рекао је Лукач.

У Центру МУП-а Српске за обуку у Залужанима код Бањалуке данас је свечано први пут постројена Јединице жандармерије, чиме је званично представљена нова организациона јединица МУП Српске која је формирана ради унапређења безбједности Српске, њених грађана и имовине.

Формирање Жандармерије услиједило је у оквиру реорганизације интервентних снага МУП-а Српске ради бржег и ефикаснијег одговора на безбједносне изазове са којима се суочава Републике Српска.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Драган Лукач осуђен на затворску казну због шамара Драшку Станивуковићу Драган Лукач осуђен на затворску казну због шамара Драшку Станивуковићу
Додатних 286 камера за видео-надзор у Источном Сарајеву Додатних 286 камера за видео-надзор у Источном Сарајеву
На подручју Зворника акција САЈ-а Српске и Жандармерије (ВИДЕО) На подручју Зворника акција САЈ-а Српске и Жандармерије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    22h 59m
    7
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    6h 4m
    2
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    6h 36m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    9h 52m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    6h 45m
    0