Лукач: Не окрећем леђа никоме, али имам право на своје мишљење

22.10.2021. 17:51
2
ИЗВОР: Катера

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, на питање новинара да ли подржава забрану дјеловања агенција и институција са бх. нивоа на територији Српске, истакао је да су то субјективна питања, али да ће поштовати све одлуке које донесе Народна скупштина Републике Српске.

Лукач је истакао да се не ради о томе да ли он нешто подржава или не, те да је обавеза министра унутрашњих послова да поштује одлуке и ставове Републике Српске и Народне скупштине.

Он је прокоментарисао и тврдњу опозиције, која сматра да се мишљење Лукача прије неколико дана на сједници Владе, којој је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ, косило са мишљењем Додика.

- Опозиција прича своје приче и има право на мишљење и констатације, као и сви који учествују у политичком животу. Ја никоме не окрећем леђа, оно што радим, радим отворено и своје мишљење износим отворено, а не иза леђа и по кулоарима - истиче Лукач.

Опозиција у Српској сматра да постоји отворени сукоб између српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и Лукача, те да је то министар унутрашњих послова сам показао на прошлој сједници Владе Српске.

Према писању портала "Индекс", Лукач се једини успротивио Додику рекавши да није добро повући сагласност на Оружане снаге БиХ, ОБА-у, УИО БиХ, Агенцију за лијекове БиХ и друге.

Лукач је наводно нагласио да би то било лоше за грађане, који би једини "платили цех".

- Грађани ће остати без докумената, неће моћи путовати, неће важити регистрације. Знате ли које ћемо проблеме тиме изазвати - рекао је Лукач, преноси "Индекс".

Друга занимљива информација јесте та што се министар Лукач јуче састао са замјеницом амбасадора САД у БиХ Дебором Менути, а што је опозиција у Српској окарактерисала као "наставак рата унутар СНСД".

Само пар сати прије него што је Лукач одржао састанак са Менути, Додик је изјавио за медије да је Америчка амбасада у БиХ "епицентар и кључни фактор нестабилности у БиХ".

Након састанка Менути и Лукача речено је да су разговарали о заједничкој сарадњи која је оцијењена као "задовољавајућа и континуирана".

У саопштењу МУП Републике Српске наводи се да је на састанку, такође, усаглашено да је приоритет у раду МУП Српске борба против свих видова криминала са посебним нагласком на тероризам и организовани криминал.

Насупрот томе, Додик је јуче у изјави за медије рекао како је Амбасада САД у БиХ све вријеме свог дјеловања "на фону муслиманског пројекта БиХ", те да се лажно представљају како "праве функционалну државу".

Додик је истакао да Американци "раде за муслимане у прављењу њихове муслиманске државе".

Народни посланик Небојша Вукановић коментарисао је ову нејасну ситуацију различитих наступа Додика и Лукача у јавности, када је ријеч о сарадњи са Амбасадом САД у БиХ, рекавши да постаје јасно како се "обрачун фракција у СНСД" приближава, преноси Српскаинфо.

- Јасно је да се зуб поново упалио, и да је питање има ли Додик лијек за упалу звану Драган Лукач? Лукач је јасно показао да је изван Додикове контроле, и да ће одбити послушност ако се пређе црвена линија - написао је Вукановић на свом блогу.

Вукановић сматра да је питање на чију ће подршку Лукач моћи да рачуна у коначном обрачуну са Додиком.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Mara 22.10.2021. 19:12
    A priznaj ministre, Dodik ti naredio da tako kazes da ispadne da stvarno imas pravo na misljenje...
  • Generic placeholder image
    Daoru 22.10.2021. 19:11
    To ti mislis da imas pravo na misljenje...
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    7h 7m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    22h 37m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    22h 8m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    21h 51m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    9h 38m
    0