Lukač: Ne okrećem leđa nikome, ali imam pravo na svoje mišljenje

22.10.2021. 17:51
2
IZVOR: Katera

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, na pitanje novinara da li podržava zabranu djelovanja agencija i institucija sa bh. nivoa na teritoriji Srpske, istakao je da su to subjektivna pitanja, ali da će poštovati sve odluke koje donese Narodna skupština Republike Srpske.

Lukač je istakao da se ne radi o tome da li on nešto podržava ili ne, te da je obaveza ministra unutrašnjih poslova da poštuje odluke i stavove Republike Srpske i Narodne skupštine.

On je prokomentarisao i tvrdnju opozicije, koja smatra da se mišljenje Lukača prije nekoliko dana na sjednici Vlade, kojoj je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH, kosilo sa mišljenjem Dodika.

- Opozicija priča svoje priče i ima pravo na mišljenje i konstatacije, kao i svi koji učestvuju u političkom životu. Ja nikome ne okrećem leđa, ono što radim, radim otvoreno i svoje mišljenje iznosim otvoreno, a ne iza leđa i po kuloarima - ističe Lukač.

Opozicija u Srpskoj smatra da postoji otvoreni sukob između srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Lukača, te da je to ministar unutrašnjih poslova sam pokazao na prošloj sjednici Vlade Srpske.

Prema pisanju portala "Indeks", Lukač se jedini usprotivio Dodiku rekavši da nije dobro povući saglasnost na Oružane snage BiH, OBA-u, UIO BiH, Agenciju za lijekove BiH i druge.

Lukač je navodno naglasio da bi to bilo loše za građane, koji bi jedini "platili ceh".

- Građani će ostati bez dokumenata, neće moći putovati, neće važiti registracije. Znate li koje ćemo probleme time izazvati - rekao je Lukač, prenosi "Indeks".

Druga zanimljiva informacija jeste ta što se ministar Lukač juče sastao sa zamjenicom ambasadora SAD u BiH Deborom Menuti, a što je opozicija u Srpskoj okarakterisala kao "nastavak rata unutar SNSD".

Samo par sati prije nego što je Lukač održao sastanak sa Menuti, Dodik je izjavio za medije da je Američka ambasada u BiH "epicentar i ključni faktor nestabilnosti u BiH".

Nakon sastanka Menuti i Lukača rečeno je da su razgovarali o zajedničkoj saradnji koja je ocijenjena kao "zadovoljavajuća i kontinuirana".

U saopštenju MUP Republike Srpske navodi se da je na sastanku, takođe, usaglašeno da je prioritet u radu MUP Srpske borba protiv svih vidova kriminala sa posebnim naglaskom na terorizam i organizovani kriminal.

Nasuprot tome, Dodik je juče u izjavi za medije rekao kako je Ambasada SAD u BiH sve vrijeme svog djelovanja "na fonu muslimanskog projekta BiH", te da se lažno predstavljaju kako "prave funkcionalnu državu".

Dodik je istakao da Amerikanci "rade za muslimane u pravljenju njihove muslimanske države".

Narodni poslanik Nebojša Vukanović komentarisao je ovu nejasnu situaciju različitih nastupa Dodika i Lukača u javnosti, kada je riječ o saradnji sa Ambasadom SAD u BiH, rekavši da postaje jasno kako se "obračun frakcija u SNSD" približava, prenosi Srpskainfo.

- Jasno je da se zub ponovo upalio, i da je pitanje ima li Dodik lijek za upalu zvanu Dragan Lukač? Lukač je jasno pokazao da je izvan Dodikove kontrole, i da će odbiti poslušnost ako se pređe crvena linija - napisao je Vukanović na svom blogu.

Vukanović smatra da je pitanje na čiju će podršku Lukač moći da računa u konačnom obračunu sa Dodikom.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Mara 22.10.2021. 19:12
    A priznaj ministre, Dodik ti naredio da tako kazes da ispadne da stvarno imas pravo na misljenje...
  • Generic placeholder image
    Daoru 22.10.2021. 19:11
    To ti mislis da imas pravo na misljenje...
Povezane vijesti
Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici
Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci
Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH
Najčitanije
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    2h 1m
    0
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    6h 4m
    0
  • Najavljeni prekidi električne energije
    8h 8m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    20h 44m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    5h 22m
    0