„Лут фест“: Мисија луткарства неће стати

22.09.2020. 13:36
0
ИЗВОР: Катера

Данас је у Општини Источно Ново Сарајево одржан састанак Организационог одбора Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест", који ће бити одржан у Источном Новом Сарајеву од 28. септембра до 2. октобра, у организацији Форум театра.

Витомир Митрић, директор „Лут феста“ у обраћању медијима истакао је да ће овогодишњи фестивал бити организован скромније него у годинама прије, те да ће од 15 планираних, бити одиграно 5 представа.

- Дјеца Источног Сарајева имаће прилику да погледају луткарске представе на овом фестивалу, нећемо стати са мисијом луткарства и уљепшавања живота и дјетињства наших најмлађих суграђана – рекао је Митрић.

Он је додао да ће луткарским спектаклом "Пиринска фолклорна магија" у извођењу Градског позоришта Благоевград из Бугарске почети овогодишњи "Лут фест".

Митрић је објаснио да је мото овогодишњег фестивала "Луткарство за 21. вијек" и да, како сам каже, све представе које ће бити одигране, могу оправдати тај мото.

- Одлуком Савјета фестивала Плакета "Златна анима Радослав Лазић" за допринос развоју луткарске умјетности биће додијељена Игору Бојовићу за свеукупно стваралаштво на развоју, афирмацији и унапређењу луткарства – додао је Митрић.

Поред позоришта из Бугарске, на фестивалу ће учествовати и позоришта из Ниша, Суботице и Мостара.

- У пратећем програму фестивала биће одржана креативна луткарска радионица "Лутка је глумац", онлајн мастерклас предавање "Луткарство у вријеме короне" професора Константина Каракостова као и промоцију књиге "Шта су лутке?" – напоменуо је Митрић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево и предсједник Организационог одбора фестивала Љубиша Ћосић истакао је да ова општина заједно са општинама Источна Илиџа и Градом Источно Сарајево већ традиционално подржава овај фестивал.

- Без обзира на околности у којима се налазамо,битно је да живот не стане и да се овакве манифестације дешавају у нашој општини и граду. Пет вртића и три основне школе ће учествовати, заједно са нама, у организацији фестивала. Битно је да покажемо да и у овако сложеним околностима, можемо да организујемо догађаје који су важни за најмлађе – рекао је Ћосић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић напоменуо је да овај фестивал с правом носи епитет градске манифестације и да је Град, како каже, свих ових година подршка фестивалу.

- Драго ми је што смо и ове године, у овако ограниченим условима, успјели организовати овај фестивал, и сугуран сам да ће сљедеће године он окупити много више позоришта. Надам се да ће дјечица и из других општина бити у прилици да уживају у представама – рекао је Лучић.

Он је истакао да Град Источно Сарајево настоји да очува културни живот града и да зато, како каже, радо учествују и суфинансирају ову и сличне манифестације на овом подручју.

- Ово је примјер како општине заједно са градом могу да помажу и одржавају манифестације које су од изузетног значаја за наше малишане – закључио је Лучић.

Фестивал, који ће бити одржан у Културном центру Источно Ново Сарајево, суфинансирају град Источно Сарајево, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, а спонзори су Туристичка организација "Јахорина", "Олимпијски центар Јахорина" и град Зворник.

Коментари 0
Повезане вијести
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Дјечији фудбалски турнир 1. и 2. јуна у Источном Новом Сарајеву Дјечији фудбалски турнир 1. и 2. јуна у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    11h 18m
    8
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    9h 20m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    23h 19m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    8h 13m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    8h 18m
    0