Махмуљин већ пола године избјегава затворске зидине

17.02.2023. 08:50
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Прошло је већ пола године како је Сакиб Махмуљин, некадашњи командант Трећег корпуса тзв. АРБиХ, који је правоснажно осуђен због ратних злочина над Србима на подручју Озрена и Возуће, наводно отпутовао на лијечење у Турску. Не назире се крај овој тракавици, нити се зна датум када ће он почети издржавати казну затвора од осам година.

Подсјетимо, у августу прошле године су из Суда БиХ рекли да Махмуљин није упућен на издржавање казне с обзиром на то да се, према обавјештењу које је доставио његов адвокат, налази на лијечењу у Турској.

Данас, шест мјесеци касније, нити се зна гдје се осуђени ратни злочинац налази, нити има наде да ће се он појавити на издржавању казне.

Виктор Нуждић, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, истиче да нису задовољни због чињенице да Махмуљин још није на издржавању затворске казне, а правоснажно је осуђен.

- Српске породице, које су преживјеле губитке, чији су најмилији страдали на планини Озрен, за шта је Сакиб Махмуљин правоснажно осуђен, нису добиле сатисфакцију у виду правде - рекао је Нуждић за "Независне новине".

Мишљења су, додаје Нуждић, да ово није изолован случај, него само наставак политике правосудних институција на нивоу БиХ у процесима у којима су жртве Срби, те у том контексту подсјећа и на процес против Атифа Дудаковића.

- Додуше, њему поступак још траје, али траје унедоглед због силних опструкција, тако да је питање на који начин ће сатисфакцију добити жртве чији су најмилији страдали у офанзивним акцијама које је изводио Пети корпус - нагласио је Нуждић.

О случају "Махмуљин" став су "Независне" покушале добити и из Суда БиХ, али су им из ове правосудне институције послали штури одговор, из којег се може закључити да "наду полажу" у Уговор о изручењу између БиХ и Турске.

- Суд БиХ је издао наредбу за расписивање међународне потјернице и након тога путем Министарства правде БиХ доставио замолницу за изручење осуђеног Сакиба Махмуљина по основу Уговора о изручењу између БиХ и Турске - речено је за "Независне новине" из Суда БиХ.

Подсјетимо, недавно је Миланко Кајганић, главни тужилац Тужилаштва БиХ, рекао да је увјерен да ће Махмуљин након расписивања Интерполове потјернице бити лоциран, ухапшен и спроведен на издржавање казне.

- Што се тиче предмета 'Махмуљин', Тужилаштво БиХ је доставило све информације које су биле потребне Суду БиХ - рекао је Кајганић.

Међународна полицијска агенција Интерпол расписала је 29. новембра прошле године црвену Интерполову потјерницу за Махмуљином. За њим, према бази Интерпола, трагају 194 земље.

Потјерница је расписана након што је Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ добила наредбу Суда БиХ да за Махмуљином буде расписана међународна потјерница, која је унесена у систем и постала доступна свим земљама чланицама Интерпола.

Суд БиХ 28. новембра прошле године је издао наредбу за расписивање међународне потјернице за Махмуљином, који је у априлу осуђен на осам година затвора. Махмуљин је Суду БиХ требао да приступи 23. новембра како би преузео упутни акт за ступање на издржавање казне.

Коментари 0
Повезане вијести
Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    20h 11m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    21h 22m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    22h 48m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    22h 53m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    3h 2m
    0