Mahmuljin već pola godine izbjegava zatvorske zidine

17.02.2023. 08:50
0
IZVOR: nezavisne.com

Prošlo je već pola godine kako je Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa tzv. ARBiH, koji je pravosnažno osuđen zbog ratnih zločina nad Srbima na području Ozrena i Vozuće, navodno otputovao na liječenje u Tursku. Ne nazire se kraj ovoj trakavici, niti se zna datum kada će on početi izdržavati kaznu zatvora od osam godina.

Podsjetimo, u avgustu prošle godine su iz Suda BiH rekli da Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne s obzirom na to da se, prema obavještenju koje je dostavio njegov advokat, nalazi na liječenju u Turskoj.

Danas, šest mjeseci kasnije, niti se zna gdje se osuđeni ratni zločinac nalazi, niti ima nade da će se on pojaviti na izdržavanju kazne.

Viktor Nuždić, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, ističe da nisu zadovoljni zbog činjenice da Mahmuljin još nije na izdržavanju zatvorske kazne, a pravosnažno je osuđen.

- Srpske porodice, koje su preživjele gubitke, čiji su najmiliji stradali na planini Ozren, za šta je Sakib Mahmuljin pravosnažno osuđen, nisu dobile satisfakciju u vidu pravde - rekao je Nuždić za "Nezavisne novine".

Mišljenja su, dodaje Nuždić, da ovo nije izolovan slučaj, nego samo nastavak politike pravosudnih institucija na nivou BiH u procesima u kojima su žrtve Srbi, te u tom kontekstu podsjeća i na proces protiv Atifa Dudakovića.

- Doduše, njemu postupak još traje, ali traje unedogled zbog silnih opstrukcija, tako da je pitanje na koji način će satisfakciju dobiti žrtve čiji su najmiliji stradali u ofanzivnim akcijama koje je izvodio Peti korpus - naglasio je Nuždić.

O slučaju "Mahmuljin" stav su "Nezavisne" pokušale dobiti i iz Suda BiH, ali su im iz ove pravosudne institucije poslali šturi odgovor, iz kojeg se može zaključiti da "nadu polažu" u Ugovor o izručenju između BiH i Turske.

- Sud BiH je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice i nakon toga putem Ministarstva pravde BiH dostavio zamolnicu za izručenje osuđenog Sakiba Mahmuljina po osnovu Ugovora o izručenju između BiH i Turske - rečeno je za "Nezavisne novine" iz Suda BiH.

Podsjetimo, nedavno je Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, rekao da je uvjeren da će Mahmuljin nakon raspisivanja Interpolove potjernice biti lociran, uhapšen i sproveden na izdržavanje kazne.

- Što se tiče predmeta 'Mahmuljin', Tužilaštvo BiH je dostavilo sve informacije koje su bile potrebne Sudu BiH - rekao je Kajganić.

Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je 29. novembra prošle godine crvenu Interpolovu potjernicu za Mahmuljinom. Za njim, prema bazi Interpola, tragaju 194 zemlje.

Potjernica je raspisana nakon što je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dobila naredbu Suda BiH da za Mahmuljinom bude raspisana međunarodna potjernica, koja je unesena u sistem i postala dostupna svim zemljama članicama Interpola.

Sud BiH 28. novembra prošle godine je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom, koji je u aprilu osuđen na osam godina zatvora. Mahmuljin je Sudu BiH trebao da pristupi 23. novembra kako bi preuzeo uputni akt za stupanje na izdržavanje kazne.

Komentari 0
Povezane vijesti
Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici
Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka
Za danas zakazano suđenje za zločin nad srpskim civilima u Jošanici Za danas zakazano suđenje za zločin nad srpskim civilima u Jošanici
Najčitanije
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    13h 7m
    0
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    23h 11m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    20h 38m
    0
  • Nađa Rudakijević, učenica OŠ „Petar Petrović Njegoš“, nagrađena na likovnom konkursu Crvenog krsta
    19h 56m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    23h 58m
    0