Маја Милијаш - Најмлађа жена са дипломом доктора наука у Српској

09.02.2023. 09:26
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Млади увијек треба да имају јасан циљ и да га прате те да се потруде да у својој земљи пронађу срећу и граде породицу, ријечи су двадесетосмогодишње Маје Милијаш из Српца, најмлађе жене са дипломом доктора наука у Републици Српској.

Ова Српчанка, која је недавно постала и мајка, каже да је њено прво признање током образовања, златна значка “Никола Тесла” за најбољег студента на Технолошком факултету у Бањалуци, био кључни моменат за будућност.

- На свечаној додјели награда сам се нашла заједно са колегама са 16 других факултета Универзитета у Бањалуци и тада сам схватила да смо тај успјех подијелили. То је био тренутак када сам била сигурна да ће мој позив бити бављење науком - казала је Маја.

Каже да су докторске студије дијелом биле логичан слијед догађаја након те награде.

- Данас могу рећи да сам задовољна и срећна. Чињеница да сам најмлађи доктор наука и тај осјећај да овај пут то прво мјесто припада само мени мој је путоказ за будућност у нашој земљи - казала је Маја.

На питање како проналази мотивацију Маја, која је звање дипломираног инжењера прехрамбене технологије стекла 2016. године, каже да су награде њен вјетар у леђа.

- Током студирања циљ је све вријеме био јако добро посложен у мојој глави. На Технолошком факултету Универзитета у Бањалуци сам завршила први циклус студија, а након тога уписала сам се на мастер прехрамбеног инжењерства. У школској 2018/2019. години одлазим на Технолошки факултет Универзитета у Новом Саду, уписујем се на докторске студије на смјеру биотехнологија, а остало је историја - казала је са осмијехом на лицу Маја.

Иако се данас млада Српчанка може похвалити тиме што је докторске студије окончала са оцјеном десет, не крије да је овај пут тражио свакодневни труд и рад.

- Испити су изискивали много времена. Писање истраживачког рада који је уједно експериментални дио докторске дисертације, научних радова, трајао је четири године. Претходне четири године су резултовале одбраном докторске дисертације, чиме сам у децембру 2022. године стекла звање доктора наука технолошког инжењерства и постала најмлађа жена у нашој земљи са дипломом доктор наука -рекла је Маја.

Својом аутентичношћу посебно се истакла, због чега је добила бројне пословне понуде.

- На Технолошком факултету у Бањалуци радим као виши асистент, а члан сам и Удружења инжењера технолога Републике Српске и Удружења микробиолога Србије - навела је Маја.

Жеља јој је да свој труд и рад пренесе на своју кћерку и студенте који су јој били подршка на овом путу.

- Желим да мој рад и успјех буду добар примјер студентима који уче од мене, и оно најважније, све вријеме сам у глави имала жељу да оправдам повјерење своје породице, као и да, једног дана, моја кћерка може да вјерује да марљивост и упорност имају своју вриједност и да је потребно чекати прави тренутак да неко тај труд препозна на прави начин - рекла је Маја.

Лабораторија

Експериментални дио докторске дисертације захтијевао је рад најмање пет дана у седмици, а немали број пута Маја је и викендом одлазила до лабораторије.

- Вечери су биле предвиђене за низ прорачуна и обрађивање резултата. Данас, кад дисертацију држим у својим рукама, свјесна сам захтјевности експеримента, а сјећам се и осјећаја када сам произвела и анализирала посљедњу 324 боцу вина која је означавала и крај експерименталног дијела - рекла је Маја.

Аутор: Јована Ивановић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mike 10.02.2023. 08:20
    Kako neko moze postati doktor nauka ovako mlad? Zar ne treba proci 20ak godina istrazivanja, rada, dokazivanja, simpozija, tvrdnji koje moraju biti verifikovane medju naučnom zajednicom na naučnim portalima, postulata koji ne mogu biti oboreni i sl. ? Da, znam, u jednom tekstu jednog naseg starog naucnika, kaže da je nekad bilo da si mogao biti mentor maksimalno 15 ljudi za zivota, jer ne možeš fizicki stići da obradis više. I treba proći godina i godina, da postanes doktor, osim studenata medicine jelte. Sad ih prave kao na traci...Pronašao sam, čisto iz interesovanja, jednu dizertaciju naseg mladog doktora, kad na indijkoj stranici, skoro isti takav rad. Smešno
Повезане вијести
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    21h 55m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    19h 30m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    5h 29m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    3h 56m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    5h 48m
    0