Мајка десет година држала кћерку у ропству

05.02.2024. 21:14
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Двије жене из једне општине на сјеверу Црне Горе 17. јануара смјештене су на одјељење психијатрије након што је, како тврде мјештани који су пријавили случај, мајка више од 10 година држала кћерку (41) у својеврсном ропству.

Мјештани су испричали Вијестима да су у више наврата полицији и Центру за социјални рад пријављивали да мајка држи ћерку закључану у стану, али да су надлежни одговарали да немају законског основа да реагују.

Вијестима је потврђено да се хорором на сјеверу Црне Горе бави и недавно изабрани врховни државни тужилац Милорад Марковић који је наложио да се преиспита рад поступајуће тужитељке у случају какав се не памти.

Један од становника тог краја Вијестима је испричао да млађу жену није видио 10 до 15 година.

- У основној и средњој школи била је одличан ђак, дружељубива, али за разлику од ње мајка је била другачија, ријетко коме би се јавила кад прође поред њега, није имала пријатеља. Дјевојка је отишла да студира ван Црне Горе и од тада се све промијенило. Убрзо се вратила и кренуле су приче да се са њом нешто десило - наводи мјештанин.

Додаје да су у почетку мајка и кћерка знале да прошетају градом и да је дјевојка одједном нестала.

- Док су шетале нису комуницирале са мјештанима. Одједном, дјевојку више нисмо сретали, само мајку. Знали смо да је мајка држи закључану у стану, чак је и преко прозора ставила летве, да не би неко случајно провирио унутра и видио шта се код њих дешава. Почеле су, као и што то увијек бива, разне приче да круже. Мајка никога није пуштала у стан, комшије су више пута пријављивале случај полицији и Центру за социјални рад, али сви су рекли да не могу насилно да уђу у стан без одобрења тужилаштва - наводи мјештанин.

Наводи да случај из 2021. године свједочи колико је систем заказао.

Тврди да се тада догодило да мајка није могла да уђе у стан јер је нешто унутра пало и заглавило врата па је била принуђена да позове припаднике Службе заштите и спасавања.

- Ушли смо преко балкона и видјели дјевојку како лежи на поду покривена ћебетом. Ништа није причала. Направили смо неколико фотографија да бисмо могли да их покажемо надлежним службама како би реаговали - наводи мјештанин.

Тврди и да је фотографије показао социјалним радницима и полицији, чији су службеници одмах отишли код њих, али мајка није хтела да им отвори врата.

- Како су нам рекли, полиција је три пута слала захтјев тужилаштву да им дозволи да насилно уђу у стан, али сва три пута су одбијени. Не знам због чега. Пре двадесетак дана случај је поново пријављен и коначно је тужилаштво одобрило да се насилно уђе у стан - додаје мјештанин.

Дјевојку је наводно затекао у истом положају и на истом мјесту гдје ју је видио и прије три године.

- Била је згрчена, ништа није причала, само смо по дисању и трептању очију знали да је жива. Мајка је запомагала и викала да јој не узимамо ћерку, али су обје колима хитне помоћи и уз присуство полиције одвезене и смјештене на одјељење психијатрије. Заиста је страшно да толике године нико није реаговао. Сигурно би њено стање било много боље него што је сада и неко због свега овога мора да одговара - наводи мјештанин.

Вијестима су из болнице рекли да је дјевојка на одјељењу психијатрије лијечена 2011. и 2012. године и да је тада дошла у присуству социјалног радника. Тада је наведено и да се против мајке води прекршајни поступак због малтретирања и физичког злостављања ћерке. Дјевојка је тада упућена у Специјалну болницу за психијатрију у Котору ради даљег лијечења и дијагностике.

Мајка је љекарима наводно рекла да је прије више од десет година суд наредио посматрање њене ћерке и да је послата у Специјалну психијатријску болницу у Котору, гдје је остала пола године, као и да сматра да није психички болесна, иако има дијагнозу психозе.

Вијестима је речено да је испричала и да је ћерка у таквом стању јер је на првој години факултета добила инјекцију у врат и да је од тада почела тешко да говори и хода, да се стање из године у годину погоршавало, све док није престала да говори и хода. Навела је да не излази из стана јер је кроз зид чула да комшије хоће да је ликвидирају.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Тијела жене и дјетета пронађена у кориту ријеке Миљацке Тијела жене и дјетета пронађена у кориту ријеке Миљацке
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 28m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 23m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 11m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 17m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 45m
    0