Мајстори масовно одлазе у земље ЕУ за послом

17.12.2021. 19:15
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Наши грађевинци и до сада су пролазили добро радећи по земљама Европске уније. Зидајући по Њемачкој, Аустрији, или Енглеској, зарађивали су и по 3.000 евра мјесечно, а нови планови ЕУ сада би могли да буду права мека за српске мајсторе.

Намјера ЕУ је да власници некретнине који изнајмљују своју имовину, исту и реновирају, и то у циљу боље енергетске ефикасност и изолације.

Практично, према приједлогу ЕУ, све јавне и ненасељене зграде треба да буду обновљене до 2027. године, а станови и куће до 2030. године, преноси Блиц.

Из угла тамошње стручне јавности то би била скупа “играчка”, с једне стране реновирање које није јефтино, подигло би цијену изнајмљивања, а с друге је оцјена да ће експлодирати цијена изградње.

Из угла наших грађана који зарађују по ЕУ, то би значило, и више посла, и већу плату.

– Право је да се подижу грађевински стандарди за некретнине како би се заштитила клима. Међутим, предлог ЕУ је немудар и узнемиравајући јер се говори о обнови милион кућа у наредним годинама. Овај посао већ данас нема ко да ради што говори да ће цене изградње експлодирати – рекао је рекао је за БИЛД Аксел Гедашко, предсједник Савезног удружења њемачких стамбених компанија и компанија за некретнине (ГДВ).

Слика

– Истовремено, постоји опасност од повећања цијена закупа јер ће трошкови изградње значајно порасти а већ су већи у међународном поређењу, додао је он.

Лукас Сибенкотен из Њемачког удружења станара упозорава на „значајне трошкове“ за станодавце.

– Закупнине ће расти. Постоје законски прописи и лимит који ограничава раст закупнина. Они се морају досљедно посматрати и примјењиват – каже Сибенкотен.

Ипак, он упозорава на последице: „Политичари са своје стране морају да обезбеде новац како газде, а самим тим и закупци не би морали сами да се носе са високим улагањима.

Зидарима највише

Плате грађевиснки радника по европским земљама врло су сличне у Њемачкој, Аустрији, великој Британији… Тражени су и зидари и керамичари, молери, изолатери…, а плате иду и до 3.000 евра.

Често је то и више, имајући у виду да наши грађани у иностранству често раде и прековремено, што послодавац додатно плаћа.

Зидар 2.900 евра

Тесар 2.700 евра

Керамичар 2.660 евра

Молер 2.350 евра

Многим земљама већ сада недостају грађевински радници.

Њемачкој годишње треба 400.000 досељеника како би одржала константан број запослених на тржишту рада, саопштио је у уторак Институт за истраживање тржиште рада (ИАБ).

– Због демографских промјена, број запослених је у константном паду упркос мерама попут појачаног укључивања жена у тржиште рада и каснијег одласка у пензију. Број запослених ће до 2035. са садашњих 47 пасти на 44 милиона, стоји у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Температурни шок: У Њемачкој пао снијег (ФОТО) Температурни шок: У Њемачкој пао снијег (ФОТО)
Килограм маслаца у БиХ 35, у Њемачкој 14,50 КМ Килограм маслаца у БиХ 35, у Њемачкој 14,50 КМ
Млади тенисери освојили бронзу у Њемачкој Млади тенисери освојили бронзу у Њемачкој
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    17h 6m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    20h 45m
    7
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    15h 15m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    3h 56m
    0
  • Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра
    22h 12m
    1