Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан?

13.01.2024. 09:13
0
ИЗВОР: nationalgeographic.rs

Православна Нова година у народу се обично зове Мали Божић или Млади Божић, понекад и Васиљевдан.

Многи новогодишњи обичаји у ствари представљају продужетак или понављање неких божићних обичаја. Тако у неким крајевима уочи Малог Божића "уносе бадњаке онако исто као и уочи Великог Божића".

У Боки Которској на Бадњи дан су припремали бадњаке, "те половину наложе уочи Божића, а половину на вече Васиљева дне".

Уопште, код западних Срба остатке божићних бадњака налажу уочи Нове године, али трагова овог обичаја има и у другим крајевима.

Слика


На Космету су на Нову годину поново палили крај од бадњака који би преостао од Бадње вечери. У Темнићу су остављали комад божићног бадњака, од којег су на Нову годину правили крстиће и стављали их на кућну стреху, у виноград, у посијану пшеницу и у кошару.

За Нову годину се обавезно оставља глава, негдје и плећка од печенице, затим пола чеснице или божићног хљеба, божићна свијећа и божићна слама.

У западној Босни, Банији и Кордуну божићну су сламу износили на гумно, гдје се на Нову годину обављао обичај мађијског вршења. У ту сврху спремао се још на Божић колач — ковртањ или ковртач, у средини шупаљ и према ободу ишаран "урезима", и то од истог теста од којег и чесница, и са истом пажњом као и чесница.

Поред улоге коју је имао у мађијском вршењу, ковртањ су стављали волу дешњаку на рог, па се гатало каква ће бити љетина према томе на коју страну колач падне. Ковртањ је морао да окуси сваки укућанин, а прије сванућа ковртањ се морао дати и свој стоци.

Остатака и трагова мађијског вршења било је и у другим крајевима.

У околини Маглаја на Мали Божић, прије сунца, износили су сламу на гумно, па би дјецу протјерали по слами.

На Космету се вјеровало да се на дан Светог Василија коте мечке и "због тога им свака кућа прави коломбоћне баренице за повојницу". Баренице мећу дјеци по парче у чанак, "а она са том бареницом трче на гувно код стожера, те је ту поједу, што значи да ће се жито лако грувати при вршидби".

Бареница, у ствари, одговара чесници, јер у њу мећу "мале шљивове гранчице и по једну пару, намијењену на сваку врсту стоке, пчела и на здравље људи, па гледају шта ће ко од кућне чељади наћи".

У неким се крајевима колач среће мјесио и за Нову годину. У Лијевчу и Темнићу "најглавнији обичај о овом празнику јесте прављење чеснице или груванице", поред обичаја који су везани за божићну чесницу.

Слика


У Војводини "не мијесе свуда чесницу за Божић, гди који то на Мали Божић чине".

Код Срба граничара на Божић су, поред чеснице, спремали василицу, коју су јели на Нову годину. У ужичком крају за Нову годину мијесили су васиљицу од пројиног брашна.

У Хомољу се тога дана прже мали пшенични колачи — василице — и дијеле дјеци из куће за покој мртвих. Негдје се новогодишњи колач зове масленица, у Ресави мечки повојница, а у Лесковачкој Морави попареница.

У Гружи на Мали Божић полазници добијају од домаћица које су полазили о Божићу бушну погачу.

О ручку се обавезно поједе глава божићне печенице, а послије ручка испраћа се полазник.

Коментари 0
Повезане вијести
Свечано уз хитове групе "Пилоти" у Источном Новом Сарајеву Свечано уз хитове групе "Пилоти" у Источном Новом Сарајеву
Срећна православна Нова 2024. година! Срећна православна Нова 2024. година!
Вечерас дочек православне Нове године на Тргу Србија уз концерт групе „Пилоти“ Вечерас дочек православне Нове године на Тргу Србија уз концерт групе „Пилоти“
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 47m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    12h 17m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    20h 40m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    11h 58m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    17h 9m
    0