Mali Božić: Kojim običajima su se nekada obilježavali Nova godina i Vasiljevdan?

13.01.2023. 09:13
0
IZVOR: nationalgeographic.rs

Pravoslavna Nova godina u narodu se obično zove Mali Božić ili Mladi Božić, ponekad i Vasiljevdan.

Mnogi novogodišnji običaji u stvari predstavljaju produžetak ili ponavljanje nekih božićnih običaja. Tako u nekim krajevima uoči Malog Božića "unose badnjake onako isto kao i uoči Velikog Božića".

U Boki Kotorskoj na Badnji dan su pripremali badnjake, "te polovinu nalože uoči Božića, a polovinu na veče Vasiljeva dne".

Uopšte, kod zapadnih Srba ostatke božićnih badnjaka nalažu uoči Nove godine, ali tragova ovog običaja ima i u drugim krajevima.

Slika


Na Kosmetu su na Novu godinu ponovo palili kraj od badnjaka koji bi preostao od Badnje večeri. U Temniću su ostavljali komad božićnog badnjaka, od kojeg su na Novu godinu pravili krstiće i stavljali ih na kućnu strehu, u vinograd, u posijanu pšenicu i u košaru.

Za Novu godinu se obavezno ostavlja glava, negdje i plećka od pečenice, zatim pola česnice ili božićnog hljeba, božićna svijeća i božićna slama.

U zapadnoj Bosni, Baniji i Kordunu božićnu su slamu iznosili na gumno, gdje se na Novu godinu obavljao običaj mađijskog vršenja. U tu svrhu spremao se još na Božić kolač — kovrtanj ili kovrtač, u sredini šupalj i prema obodu išaran "urezima", i to od istog testa od kojeg i česnica, i sa istom pažnjom kao i česnica.

Pored uloge koju je imao u mađijskom vršenju, kovrtanj su stavljali volu dešnjaku na rog, pa se gatalo kakva će biti ljetina prema tome na koju stranu kolač padne. Kovrtanj je morao da okusi svaki ukućanin, a prije svanuća kovrtanj se morao dati i svoj stoci.

Ostataka i tragova mađijskog vršenja bilo je i u drugim krajevima.

U okolini Maglaja na Mali Božić, prije sunca, iznosili su slamu na gumno, pa bi djecu protjerali po slami.

Na Kosmetu se vjerovalo da se na dan Svetog Vasilija kote mečke i "zbog toga im svaka kuća pravi kolomboćne barenice za povojnicu". Barenice meću djeci po parče u čanak, "a ona sa tom barenicom trče na guvno kod stožera, te je tu pojedu, što znači da će se žito lako gruvati pri vršidbi".

Barenica, u stvari, odgovara česnici, jer u nju meću "male šljivove grančice i po jednu paru, namijenjenu na svaku vrstu stoke, pčela i na zdravlje ljudi, pa gledaju šta će ko od kućne čeljadi naći".

U nekim se krajevima kolač sreće mjesio i za Novu godinu. U Lijevču i Temniću "najglavniji običaj o ovom prazniku jeste pravljenje česnice ili gruvanice", pored običaja koji su vezani za božićnu česnicu.

Slika


U Vojvodini "ne mijese svuda česnicu za Božić, gdi koji to na Mali Božić čine".

Kod Srba graničara na Božić su, pored česnice, spremali vasilicu, koju su jeli na Novu godinu. U užičkom kraju za Novu godinu mijesili su vasiljicu od projinog brašna.

U Homolju se toga dana prže mali pšenični kolači — vasilice — i dijele djeci iz kuće za pokoj mrtvih. Negdje se novogodišnji kolač zove maslenica, u Resavi mečki povojnica, a u Leskovačkoj Moravi poparenica.

U Gruži na Mali Božić polaznici dobijaju od domaćica koje su polazili o Božiću bušnu pogaču.

O ručku se obavezno pojede glava božićne pečenice, a poslije ručka ispraća se polaznik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Širom Srpske dočekana pravoslavna Nova godina Širom Srpske dočekana pravoslavna Nova godina
Vjernici danas obilježavaju Mali Božić Vjernici danas obilježavaju Mali Božić
Srećna pravoslavna Nova 2023. godina! Srećna pravoslavna Nova 2023. godina!
Najčitanije
 • Sjećanje na pilota majora Zorana Radosavljevića
  4h 11m
  6
 • Muškarac provalio u kuću, pretukao supružnike i ukrao 7.000 KM
  13h 0m
  0
 • Preminuo nekadašnji potpredsjednik SO Istočna Ilidža Vladimir Savić
  6h 43m
  0
 • Na današnji dan odbačen Vens-Ovenov plan jer nije predviđao Republiku Srpsku
  13h 34m
  3
 • Punoljetstva slave ko da svadbu prave
  14h 26m
  2