„Мали Шенген“ прихваћен

17.09.2020. 13:43
0

Завршене су сједнице Предсједништва БиХ на којима се гласало о "Малом Шенгену", признању Косова и премијештању амбасаде БиХ у Јерусалим.

Након редовне сједнице Предсједништва БиХ и двије ванредне сједнице обратио се члан ове државне институције Жељко Комшић који је казао су он и предједавајући Шефик Џаферовић гласали да БиХ призна Косово, те да је Милорад Додик био против.

– Признање Косова као независне државе господин Додик није прихватио, гласали смо 2-1 за ту одлуку. Додик је био против и то ће бити тема наредних седмица. За очекивати је да ће Додик тражити сједницу НСРС-а и износити оне теме гдје се повезује Косово и РС. То је ризична прича која може ескалирати у причу о сецесији, и претпостаљам да сви знате куда би то водило –  казао је Комшић.

Сада се очекује да Додик повуче питање виталног ентитетског интереса и тачку о признавању Косова упуту у НСРС, гдје је већ извјесно да ће добити подршку, преноси „Кликс“.

Када је у питању друга ванредна сједница на којој се гласало о премијештању амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалем, Додик је очекивано као иницијатор то подржао, док су Комшић и Џаферовић били против.

– Нисмо то подржали наравно јер би то било између осталог против резолуције УН-а и БиХ је подржала ту резолуцију. Значи да би премјештањем амбасаде БиХ прекршила ту исту резолуцију. Онда замислите како се на то гледа у арапским земљама –  казао је Комшић.

Када је у питању “Мали Шенген” Предсједништво је подржало одлуку, али да се добро испита како је та сарадња замишљена. Наложено је да Вијеће министара анализира и извјести Предсједништво шта би придруживање тој иницијативи значило за БиХ, како кореспондира с другим иницијативама у регији и слично.

Коментари 0
Повезане вијести
Музеј Одбрамбено-отаџбинског рата - трајна успомена на стварање Српске
Интеграл без тендера добио посао вриједан 10,4 милиона КМ
Нешић и Додик се нису договорили - ДНС од сутра у опозицији?!
Најчитаније
 • Коме је подметнута ауто-бомба у Сокоцу
  19.10.2020
  0
 • Обавезне маске на отвореном, забрана окупљања више од 10 особа
  20.10.2020
  11
 • Влада Српске смијенила Марка Кубатлију
  20.10.2020
  10
 • Пале: Пооштрене мјере с циљем заштите од вируса корона
  19.10.2020
  6
 • Крађа у Источном Новом Сарајеву
  20.10.2020
  0