„Мали Шенген“ прихваћен

17.09.2020. 13:43
0
ИЗВОР: srpskainfo

Завршене су сједнице Предсједништва БиХ на којима се гласало о "Малом Шенгену", признању Косова и премијештању амбасаде БиХ у Јерусалим.

Након редовне сједнице Предсједништва БиХ и двије ванредне сједнице обратио се члан ове државне институције Жељко Комшић који је казао су он и предједавајући Шефик Џаферовић гласали да БиХ призна Косово, те да је Милорад Додик био против.

– Признање Косова као независне државе господин Додик није прихватио, гласали смо 2-1 за ту одлуку. Додик је био против и то ће бити тема наредних седмица. За очекивати је да ће Додик тражити сједницу НСРС-а и износити оне теме гдје се повезује Косово и РС. То је ризична прича која може ескалирати у причу о сецесији, и претпостаљам да сви знате куда би то водило –  казао је Комшић.

Сада се очекује да Додик повуче питање виталног ентитетског интереса и тачку о признавању Косова упуту у НСРС, гдје је већ извјесно да ће добити подршку, преноси „Кликс“.

Када је у питању друга ванредна сједница на којој се гласало о премијештању амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалем, Додик је очекивано као иницијатор то подржао, док су Комшић и Џаферовић били против.

– Нисмо то подржали наравно јер би то било између осталог против резолуције УН-а и БиХ је подржала ту резолуцију. Значи да би премјештањем амбасаде БиХ прекршила ту исту резолуцију. Онда замислите како се на то гледа у арапским земљама –  казао је Комшић.

Када је у питању “Мали Шенген” Предсједништво је подржало одлуку, али да се добро испита како је та сарадња замишљена. Наложено је да Вијеће министара анализира и извјести Предсједништво шта би придруживање тој иницијативи значило за БиХ, како кореспондира с другим иницијативама у регији и слично.

Коментари 0
Повезане вијести
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    21h 11m
    0
  • Крађа у Палама
    19h 29m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    15h 56m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    18h 44m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    12h 5m
    0