Мали Зејтинлик – трајно свједочанство и вјечно почивалиште око 1.000 српских бораца

17.02.2023. 10:48
2
ИЗВОР: srna.rs

На Војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу сутра се, као и сваке године поводом Великих Задушница, очекује долазак неколико хиљада људи из свих крајева Републике Српске - чланова породица, родбине, пријатеља и сабораца погинулих српских бораца који овдје почивају.

Старјешина Цркве Светог пророка Илије и Цркве Свете Петке на Сокоцу протојереј-ставрофор Златко Богдановић изјавио је Срни да ће данас у 16.00 часова бити служен помен за све упокојене код централног крста на "Малом Зејтинлику", а потом ће свештеници преливати све гробове српских бораца на овом војничком спомен-гробљу.

Богдановић је нагласио да ће сутра у Цркви Светог пророка Илије и Цркви Свете Петке на Сокоцу бити служене литургије од 8.30 часова.

Према његовим ријечима, свештеници ће сутра преливати гробове на "Малом Зејтинлику", на Градском гробљу "Градац" и на гробљу у Бјелосављевићима код Цркве Светог Прокопија.

На "Малом Зејтинлику" на Сокоцу сахрањено је око 1.000 српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Ово војничко спомен-гробље основано је након потписивања Дејтонског споразума о миру у БиХ и егзодуса 120.000 сарајевских Срба који су са собом понијели и посмртне остатке погинулих бораца напуштајући Вогошћу, Добрињу, Грбавицу, Хаџиће, Илиџу, Рајловац, Илијаш и друга насеља у околини Сарајева, која су до тада била под контролом Војске Републике Српске.

Српска православна црква и вјерници обиљежавају Задушнице четири пута током године, када се посебно моле и прислужују свијеће за душе упокојених најближих сродника.

Велике или Васкршње задушнице, које у неким крајевима називају и зимске, обиљежавају се у суботу пред месне покладе.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Leo 17.02.2023. 23:21
    Pelikan...upravo tako...Valjda ce sljedeće generacije biti pametnije pa svoju mladost na vrijeme ugraditi bilo gdje umjesto u ovu srpskom krvi natopljenu zemlju ,koju po volji naroda i poslije svega vode potomci onih koji su pustili tu krv pokojnicima
  • Generic placeholder image
    пеликан 17.02.2023. 12:44
    да су знали за шта ће се борити...
    жали боже омладине
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    11h 3m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 59m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    23h 28m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    10h 3m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    6h 56m
    0