Mali Zejtinlik – trajno svjedočanstvo i vječno počivalište oko 1.000 srpskih boraca

17.02.2023. 10:48
2
IZVOR: srna.rs

Na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu sutra se, kao i svake godine povodom Velikih Zadušnica, očekuje dolazak nekoliko hiljada ljudi iz svih krajeva Republike Srpske - članova porodica, rodbine, prijatelja i saboraca poginulih srpskih boraca koji ovdje počivaju.

Starješina Crkve Svetog proroka Ilije i Crkve Svete Petke na Sokocu protojerej-stavrofor Zlatko Bogdanović izjavio je Srni da će danas u 16.00 časova biti služen pomen za sve upokojene kod centralnog krsta na "Malom Zejtinliku", a potom će sveštenici prelivati sve grobove srpskih boraca na ovom vojničkom spomen-groblju.

Bogdanović je naglasio da će sutra u Crkvi Svetog proroka Ilije i Crkvi Svete Petke na Sokocu biti služene liturgije od 8.30 časova.

Prema njegovim riječima, sveštenici će sutra prelivati grobove na "Malom Zejtinliku", na Gradskom groblju "Gradac" i na groblju u Bjelosavljevićima kod Crkve Svetog Prokopija.

Na "Malom Zejtinliku" na Sokocu sahranjeno je oko 1.000 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ovo vojničko spomen-groblje osnovano je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma o miru u BiH i egzodusa 120.000 sarajevskih Srba koji su sa sobom ponijeli i posmrtne ostatke poginulih boraca napuštajući Vogošću, Dobrinju, Grbavicu, Hadžiće, Ilidžu, Rajlovac, Ilijaš i druga naselja u okolini Sarajeva, koja su do tada bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju Zadušnice četiri puta tokom godine, kada se posebno mole i prislužuju svijeće za duše upokojenih najbližih srodnika.

Velike ili Vaskršnje zadušnice, koje u nekim krajevima nazivaju i zimske, obilježavaju se u subotu pred mesne poklade.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Leo 17.02.2023. 23:21
    Pelikan...upravo tako...Valjda ce sljedeće generacije biti pametnije pa svoju mladost na vrijeme ugraditi bilo gdje umjesto u ovu srpskom krvi natopljenu zemlju ,koju po volji naroda i poslije svega vode potomci onih koji su pustili tu krv pokojnicima
  • Generic placeholder image
    pelikan 17.02.2023. 12:44
    da su znali za šta će se boriti...
    žali bože omladine
Povezane vijesti
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu
U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    1h 21m
    9
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    21h 30m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    22h 35m
    4
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    5m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    16h 18m
    0