Малољетник планирао напад и направио списак жртава

03.05.2023. 15:08
0
ИЗВОР: glassrpske.com/Агенције

Начелник Полицијске управе за град Београд Веселин Милић рекао је да је К. К. (13) планирао унапријед пуцњаву у Основној школи "Владислав Рибникар", као и да је имао и скицу школе и списак дјеце које је желио да убије.

Милић је у Влади Србије, гдје је одржана конференција за медије поводом пуцњаве у београдској ОШ “Владислав Рибникар” у којој је страдало осам ученика и радник обезбјеђења, рекао да је ватрено оружје малољетник узео из очевог стана и донио са четири молотовљева коктела. Мотив како додаје и даље није познат.

- Нападач је имао списак деце коју је планирао да ликвидира. Сам је радио план улаза и излаза у школу и одредио је приоритетне мете и кога ће из ког разреда да ликвидира – рекао је Милић.

Милић је истакао да је за 25 година, колико ради у МУП-у, био на хиљаде увиђаја, али да је ово незапамћен злочин.

- Према до сад прикљупљеним информацијама осумњичени је месец дана планирао овај злочин - рекао је Милић и показао скицу која је пронађена код ухапшеног као и списак ученика.

Додао је да је нападач лице које нема никакве менталне проблеме.

Додао је да су нијеми пред огромном људском трагедијом која изазива тугу и бол и припаднике МУП-а обавезује да информише о реалном чињеничном стању.

Навео је да је јутрос око 8.40 дежурну службу полиције позвала замјеник директора школе Иванка Јовановић и рекла да је дијете у школу ушло са ватреним оружјем и да насумично пуца. Одмах су упућене патроле полиције.

- Након тога је у 8.42 позвало НН лице и представило се као Кецмановић Коста. Рекао је да је пуцао у више лица у ОШ „Владислав Рибникар“, улица Краља Милутина број 10. Доласком полиције на лице места утврђено је да је дошло до употребе ватреног оружја од стране наведеног дечака који је и позвао нашу дежурну службу којом приликом је страдало осам ученика школе, од чега седам девојчица и један дечак - рекао је Милић.

Осумњичени је, како је рекао Милић, данашњи дан изабрао јер је учионица историје била близу улаза у школу, а да је први час имало његово одјељење - седми два.

- Он је имао пиштољ калибра девет милиметара са три оквира и малокалибарски пиштољ који је узео из стана свога оца, као и четири молотовљева коктела, а по доласку у школу одмах је извадио пиштољ и пуцао у радника обезбеђења Д.В. - рекао је он.

Након тога се, рекао је Милић, окренуо ка дјеци А.Б. која је била дежурна и Б.А. која је такође стајала и С.Н. и пуцао ка њима и лишио их живота. Затим је док је ишао ка учионици историје замијенио оквир, пуцао на учитељицу историје и ученике, а потом баца оружје и позива полицију.

- Сам је радио план скице улаза и излаза из школе, а која је нађена на његовом радном столу и како је сам рекао одредио је приоритетне мете. Скица мало изгледа као из неке игрице или хорор филма, што указује да је детаљно планирао како да уђе у коју учионицу и како да ликвидира по којем броју - рекао је Милић.

Навео је да се највјероватније ради о С. Н. (14), Б. А. (12), А. Б. (12), А. Д. (14), К. Н (13) М. А (14), Е. К. (14), А. Ч. (14), као и радника обезбјеђења.

Рањено је шест ученика - четири дјечака и двије дјевојчице, а то су А. Б. (14), Х. К. (14), НН мушко, учитељица Т. С. (50), Ј. Д. (13) , В. М. и А. А. (14). Милић је додао да су двоје од шест повријеђених животно угрожени.

Ружић: Дјецу родитељима нико не може да врати

- Изражавам најдубље жаљење поводом највеће трагедије која је задесила Србију и наш образовни систем. Децу родитељима нико не може да врати – рекао је министар провјете Србије Бранко Ружић.

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 0m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    9h 24m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    7h 39m
    11
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    58m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    9h 18m
    0