Манастир Дечани - духовна ризница опстанка српског народа

25.04.2021. 17:30
0
ИЗВОР: СРНА

Манастир Високи Дечани представља духовну ризницу опстанка српског народа на Косову и Метохији, али и поријекло идентитета српске културе и традиције, рекао је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Петковић је, након што је на празник Цвијети присуствовао Светој литургији у манастиру Високи Дечани, коју је служио игуман манастира отац Сава Јањић, указао на значај ове светиње за опстанак српског народа на Косову и Метохији.

- Овај велики манастир представља, не само материјалну ризницу од непроцењивог значаја, већ и духовну ризницу опстанка нашег народа на Косову и Метохији, али и порекло идентитета српске културе и традиције. Захваљујући Високим Дечанима знамо ко смо и куда треба да идемо - изјавио је Петковић.

Он је нагласио да је од изузетног значаја учинити све да се сачува ова српска светиња јер се она налази на листи угрожене свјетске баштине, а од ове године на листи “Европа ностра” као један од најугроженијих вјерских споменика у Европи, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић рекао је да је ова посјета прилика да директора Канцеларија за Косово и Метохију упозна о животу у манастиру, као и о ономе са чиме се монаси суочавају.

- Манастир Високи Дечани живи у специфичним околностима. Желимо да се што пре изврши одлука Уставног суда о признавању 24 хектара манастирске земље - рекао је отац Сава.

Он је рекао да је овај манастир веома важан споменик културе за све људе који живе на овим просторима, али и споменик свјетске културне баштине и заслужује да буде адекватно заштићен.

Петковић је са оцем Савом обишао манастирски посјед и упознао се о животу братије у Високим Дечанима и начинима на који Канцеларија за Косово и Метохију може да им помогне.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    16h 56m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    17h 40m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    21h 45m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    21h 49m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    7h 16m
    0