Manastir Dečani - duhovna riznica opstanka srpskog naroda

25.04.2021. 17:30
0
IZVOR: SRNA

Manastir Visoki Dečani predstavlja duhovnu riznicu opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i porijeklo identiteta srpske kulture i tradicije, rekao je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je, nakon što je na praznik Cvijeti prisustvovao Svetoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, koju je služio iguman manastira otac Sava Janjić, ukazao na značaj ove svetinje za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Ovaj veliki manastir predstavlja, ne samo materijalnu riznicu od neprocenjivog značaja, već i duhovnu riznicu opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji, ali i poreklo identiteta srpske kulture i tradicije. Zahvaljujući Visokim Dečanima znamo ko smo i kuda treba da idemo - izjavio je Petković.

On je naglasio da je od izuzetnog značaja učiniti sve da se sačuva ova srpska svetinja jer se ona nalazi na listi ugrožene svjetske baštine, a od ove godine na listi “Evropa nostra” kao jedan od najugroženijih vjerskih spomenika u Evropi, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je da je ova posjeta prilika da direktora Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozna o životu u manastiru, kao i o onome sa čime se monasi suočavaju.

- Manastir Visoki Dečani živi u specifičnim okolnostima. Želimo da se što pre izvrši odluka Ustavnog suda o priznavanju 24 hektara manastirske zemlje - rekao je otac Sava.

On je rekao da je ovaj manastir veoma važan spomenik kulture za sve ljude koji žive na ovim prostorima, ali i spomenik svjetske kulturne baštine i zaslužuje da bude adekvatno zaštićen.

Petković je sa ocem Savom obišao manastirski posjed i upoznao se o životu bratije u Visokim Dečanima i načinima na koji Kancelarija za Kosovo i Metohiju može da im pomogne.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    15h 45m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    6h 43m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    15h 9m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    13h 24m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    15h 3m
    0