Манастир Дужи – граничник између Истока и Запада

24.08.2024. 18:20
0
ИЗВОР: zaboravljenikorijeni.org/ leutar.net

Скривен у требињској шуми између ријеке Требишњице и пута за Дубровник, више од три вијека расте духовни и историјски центар, Манастир Дужи. Прва слова о манастиру Дужи, записана су након разарања манастира Тврдош.

Након разарања манастира Тврдош од стране Венецијанаца 1694. године, дио братства одлази у манастир Савину (Херцег Нови) носећи са собом дио вриједних манастирских реликвија. Други дио братства одлази у манастир Дужи преносећи преостали дио реликвија, али и славу манастира Тврдош, Успење Пресвете Богородице. У турским разарањима страдала су готово сва добра манастира Тврдош пренесена у Дужи. До укидања Пећке патријаршије 1776. године манастир је био средиште херцеговачког митрополита.

Послије Првог свјетског рата у манастиру су боравили руски монаси, прогнани из царске Русије који су живописали манастир.

Обновом манастира Тврдош 1992. године, враћа му се и његова слава, а манастиру Дужи се враћа његова првобитна слава “Покров Пресвете Богородице”.

Погледајте репортажу о манастиру Дужи коју су снимили "Заборављени коријени", некомерцијална страница посвећена изради сажетих видео репортажа о православним манастирима и црквама, као и о историјским догађајима и мјестима.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Звона Романових још одјекују светињом код Требиња Звона Романових још одјекују светињом код Требиња
Најчитаније
  • Ухапшена лица због крађе у Источној Илиџи
    10h 20m
    0
  • Шта доноси нацрт измјена Закона о комуналној полицији Српске?
    12h 43m
    1
  • Промоција романа „Пиши, добри мој Нектарије“ Маријане Петронић 26. септембра у Источном Сарајеву
    14h 6m
    0
  • Метеоролози објавили какво нас вријеме чека ове седмице
    3h 22m
    0
  • Пале: На хуманитарној вечери за Милана Маџгаља прикупљено 10.000 КМ
    8h 11m
    0