Manastir Duži – graničnik između Istoka i Zapada

24.08.2024. 18:20
0
IZVOR: zaboravljenikorijeni.org/ leutar.net

Skriven u trebinjskoj šumi između rijeke Trebišnjice i puta za Dubrovnik, više od tri vijeka raste duhovni i istorijski centar, Manastir Duži. Prva slova o manastiru Duži, zapisana su nakon razaranja manastira Tvrdoš.

Nakon razaranja manastira Tvrdoš od strane Venecijanaca 1694. godine, dio bratstva odlazi u manastir Savinu (Herceg Novi) noseći sa sobom dio vrijednih manastirskih relikvija. Drugi dio bratstva odlazi u manastir Duži prenoseći preostali dio relikvija, ali i slavu manastira Tvrdoš, Uspenje Presvete Bogorodice. U turskim razaranjima stradala su gotovo sva dobra manastira Tvrdoš prenesena u Duži. Do ukidanja Pećke patrijaršije 1776. godine manastir je bio središte hercegovačkog mitropolita.

Poslije Prvog svjetskog rata u manastiru su boravili ruski monasi, prognani iz carske Rusije koji su živopisali manastir.

Obnovom manastira Tvrdoš 1992. godine, vraća mu se i njegova slava, a manastiru Duži se vraća njegova prvobitna slava “Pokrov Presvete Bogorodice”.

Pogledajte reportažu o manastiru Duži koju su snimili "Zaboravljeni korijeni", nekomercijalna stranica posvećena izradi sažetih video reportaža o pravoslavnim manastirima i crkvama, kao i o istorijskim događajima i mjestima.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Zvona Romanovih još odjekuju svetinjom kod Trebinja Zvona Romanovih još odjekuju svetinjom kod Trebinja
Najčitanije
  • Uhapšena lica zbog krađe u Istočnoj Ilidži
    12h 22m
    0
  • Šta donosi nacrt izmjena Zakona o komunalnoj policiji Srpske?
    14h 45m
    2
  • Promocija romana „Piši, dobri moj Nektarije“ Marijane Petronić 26. septembra u Istočnom Sarajevu
    16h 8m
    0
  • Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme čeka ove sedmice
    5h 24m
    0
  • Pale: Na humanitarnoj večeri za Milana Madžgalja prikupljeno 10.000 KM
    10h 13m
    0