Mанастир Kрушедол - Светиња и вјечна кућа великих Cрба

16.10.2020. 14:01
0
ИЗВОР: СРНА

Манастир Крушедол налази се на Фрушкој Гори - велелепном узвишењу које као да надгледа и чува равну Војводину.

Овај предио је незаобилазна станица за вјерски туризам због бројних манастира који овом крају дају посебну ноту духовности.

Манастир Крушедол основали су Ђорђе Бранковић, касније монах Максим, и његова мајка Ангелина, која је била жена слијепог Стефана Бранковића. Изградња је почела око 1509. године.

Ову светињу посебно красе фреске, а због богате историјске ризнице, чувеног иконостаса и многих реликвија, носи титулу значајног српског манастира.

У ову светињу улази се кроз јарко црвену капију у облику цркве, а која у ово доба године даје ноту живости предјелима које јесен оголијева.

У српском пантеону крушедолске царске лавре сахрањене су многе знамените личности из живота цркве и народа у његовој пет вијекова дугој историји, попут патријарха Арсенија Трећег Чарнојевића, грофа Ђорђа Бранковића, патријарха Арсенија Четвртог Јовановића Шакабенте, кнегиње Љубице, краља Милана Обреновића Четвртог.

Туристички водич из Новог Сада Биљана Милошевић је новинарима-учесницима у пројекту “Хелт тур”, који се реализује кроз Интерег ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија, показала да је са лијеве стране улазних врата у цркву сахрањен Арсеније Чарнојевић, вођа сеобе Срба.

- На гробници је српски знак - крст са орловима који је специфичан само за ове просторе, односно осликава борбу, одлучност и живот Срба под аустријском круном - рекла је Милошевићева.

Милошевићева је са новинарима подијелила и занимљивост, за коју је истакла да изненади чак и становнике Србије.

- Мало ко примети да је на кованици од пет динара управо манастир Крушедол - навела је Милошевићева.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 19m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    11h 17m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    19h 43m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    17h 58m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    19h 37m
    0