Manastir Krušedol - Svetinja i vječna kuća velikih Crba

16.10.2020. 14:01
0
IZVOR: SRNA

Manastir Krušedol nalazi se na Fruškoj Gori - velelepnom uzvišenju koje kao da nadgleda i čuva ravnu Vojvodinu.

Ovaj predio je nezaobilazna stanica za vjerski turizam zbog brojnih manastira koji ovom kraju daju posebnu notu duhovnosti.

Manastir Krušedol osnovali su Đorđe Branković, kasnije monah Maksim, i njegova majka Angelina, koja je bila žena slijepog Stefana Brankovića. Izgradnja je počela oko 1509. godine.

Ovu svetinju posebno krase freske, a zbog bogate istorijske riznice, čuvenog ikonostasa i mnogih relikvija, nosi titulu značajnog srpskog manastira.

U ovu svetinju ulazi se kroz jarko crvenu kapiju u obliku crkve, a koja u ovo doba godine daje notu živosti predjelima koje jesen ogolijeva.

U srpskom panteonu krušedolske carske lavre sahranjene su mnoge znamenite ličnosti iz života crkve i naroda u njegovoj pet vijekova dugoj istoriji, poput patrijarha Arsenija Trećeg Čarnojevića, grofa Đorđa Brankovića, patrijarha Arsenija Četvrtog Jovanovića Šakabente, kneginje Ljubice, kralja Milana Obrenovića Četvrtog.

Turistički vodič iz Novog Sada Biljana Milošević je novinarima-učesnicima u projektu “Helt tur”, koji se realizuje kroz Intereg IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, pokazala da je sa lijeve strane ulaznih vrata u crkvu sahranjen Arsenije Čarnojević, vođa seobe Srba.

- Na grobnici je srpski znak - krst sa orlovima koji je specifičan samo za ove prostore, odnosno oslikava borbu, odlučnost i život Srba pod austrijskom krunom - rekla je Miloševićeva.

Miloševićeva je sa novinarima podijelila i zanimljivost, za koju je istakla da iznenadi čak i stanovnike Srbije.

- Malo ko primeti da je na kovanici od pet dinara upravo manastir Krušedol - navela je Miloševićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
Piksi potpisao novi ugovor, ostaje selektor Srbije Piksi potpisao novi ugovor, ostaje selektor Srbije
Dala ime po djevojci sa čijom jetrom živi: Ne zaboravlja Sofiju koja joj je produžila život Dala ime po djevojci sa čijom jetrom živi: Ne zaboravlja Sofiju koja joj je produžila život
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    7h 7m
    6
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    20h 49m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    20h 17m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    19h 8m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    5h 9m
    0