Манастир Свете Тројице у Озерковићима прославио крсну славу

21.06.2021. 19:56
0
ИЗВОР: Катера

Дана 20. јуна 2021. године, Манастир у Озерковићима прославио је  своју крсну славу - дан Силаска Светог Духа на апостоле- Педесетница- Тројице.

Свету литургију служили су протојереј ставрофор Мирослав Вујичић, јереј Милан Ђукић и ђакон Вукота Вишњевац.

Слика

У празничној бесједи игуман Георгије (Станковић), намјесник манастира Свете Тројице у Озерковићима, говорио је у контексту јеванђелских идеала о савременим темама и проблемима, стављајући акценат на јединство и саборност  као највеће дарове  Духа Светог.

Кумови овогодишње манастирске славе, браћа Владан и Александар Кезуновић из села Видрићи код Сокоца, заједно са својом породицом, спремили  су трпезу и послужење за све госте.

Након свете литургије извршени су чинови литије и ломљења славског колача.

Наредне 2022. године, уз Божију помоћ, манастирску славу спремиће новоизабрани кум Рајко Станојловић из Бијељине, који је са својих навршених десет година, вјероватно најмлађи носилац овог достојанственог звања у богатој историји овог манастира.

Слика

Посебан подвиг учинили су  70 ходочасника, чланова Удружења грађана "Свети Василије Острошки" из Сокоца, који су пјешке дошли на прославу манастирске крсне славе.

Братство манастира и отац Георгије посебно се захваљују кумовима овогодишње манастирске крсне славе, господи Владану и Александру Кезуновићу, као и њиховој породици, на предивно спремљеној  манастирској слави. Исто тако, братство манастира благодари свим добрим људима, браћи и сестрама Манастира Свете Тројице у Озерковићимаа, који су својим  трудом и богоугодним даровима  помогли припреми овог празника.

Игуман Георгије Станковић (у миру Ђорђе Станковић), рођен је у Зеници (Босна и Херцеговина) 19. новембара 1986. године, од оца Вукомира и мајке Жељке рођ. Калајџић. Услијед ратних дешавања, породица оца Георгија прелази у град Зворник (БиХ), гдје и завршава основну школу.

У периоду од 2002. до 2006. године похађа Богословију Светог Петра Цетињског на Цетињу коју успјешно завршава.

Монашки постриг прима 14. септембара 2006. године а потом за јерођакона 15. септембара исте године. У чин јеромонаха рукоположен је 25. јула 2007. године.

Од 2006. до 2009. године студира на црквено-практичном смјеру Московске Духовне Академије РПЦ у Сергијевом Посаду (Москва). Дана 16. новембара 2010. године одликован достојанством синђела.

Године 2013. 1. децембара именован је за библиотекара Библиотнске Епархије зворничко-тузланске а 15. априла 2014. године, од стране Епископа зворничко-тузланског Хризостома, постављен за управника Архива и Библиотеке Епархије зворничко-тузланке. Постављен је за в.д. намјесника Манастир Светог Василија Острошког у Бијељини 26. априла 2014. године.

Одликован је чином игумана 24. маја 2015. године, од 2015. до 2018. године налази се на постдипломским студијама у Москви, на Институту Руске православне цркве за постдипломске студије и црквену дипломатију (Общецерковная аспирантура и докторантура им. святых равноапостольных Кирилла и Мефодия), који води митрополит Волаколамски Иларион (Алфејев).

По благослову митрополита дабробосанског господина Хризостома Јевића прелази у Митрополију дабробосанску 31. августа 2018. године и бива постављен за игумана Манастира Озерковићи код Сокоца.

 
 

Коментари 0
Повезане вијести
Јеромонах Георгије Станковић - Пост у савремено доба (ВИДЕО) Јеромонах Георгије Станковић - Пост у савремено доба (ВИДЕО)
Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи
Најстарији Србин у Бихаћу Чедо Бањац прославио Јовањдан Најстарији Србин у Бихаћу Чедо Бањац прославио Јовањдан
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    8h 58m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    17h 50m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    11h 41m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    15h 26m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    6h 33m
    4